Klimakrisen rammer hardest i Oslo

Fra Klimarealistene, Forfattet av Morten Jødal

I en spørreundersøkelse om klimakrisen foretatt av Norstat i mai 2020 på oppdrag fra Klimarealistene (del 1, del 2 og del 3), kommer Oslo ut som det sted i Norge der krisen rammer hardest. Teksten under samt selve undersøkelsen ble forrige uke sendt til mediene i Norge, som nesten uten unntak har valgt å ignorere denne undersøkelsen.

På spørsmålet har du opplevd klimaendringer i din levetid, svarer to tredjedeler av Oslos befolkning JA – og 74% sier at klimaet er blitt verre. Landsgjennomsnittet er hhv 54% og 55% for de to spørsmålene.

Ca 40% av de spurte mener at klimaet var bedre da deres besteforeldre levde – omtrent like mange vet ikke.

På spørsmålet; hindrer klimaet deg i å leve det livet du ønsker, svarer kun 10% av Oslos befolkning JA, omtrent som landsgjennomsnittet (8%) og bare 16% hevder å kjenne noen som har fått problemer på grunn av klimaendringer.

Hele 81% av befolkningen ønsker seg en åpnere debatt om klimaspørsmålet, der ulike vitenskapelige syn blir lagt fram. Hele 65% mener at det fortsatt er lov til å tvile. Av de spurte mener bare 22% at mediene har et balansert forhold til dette.

58% av de spurte mener at det er for lite åpenhet rundt konsekvensene av klimatiltakene, samtidig som 55% tror at tiltakene vil virke inn på klimaet. Imidlertid tror kun en fjerdedel av befolkningen at FNs bærekraftsmål 13 om å stoppe klimaendringer, er mulig.

Undersøkelsen viser at mange tror på det de blir fortalt om klimaendringer, men svært få har opplevd noe som fortjener betegnelsen krise. Behovet for informasjon og debatt oppleves som stort og tilliten til mediene gir grunn til bekymring.