NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

onsdag 12. august 2020

Kommentar om Hatprat av Bjarte Ystebø

Fra Norge IDAG

En varslet katastrofe nærmer seg i Stortinget. Denne høsten skal landets parlament utvide straffeloven, slik at «hatefulle ytringer» skal kunne straffes med fengsel i inntil tre år. Det er en pastorlov.

I april la regjeringen frem en lovproposisjon til Stortinget om flere endringer i straffeloven. En av endringene går ut på at «kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk» skal tas inn som straffbart diskrimineringsgrunnlag i flere paragrafer, deriblant paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Ifølge regjeringen er hensikten å gi blant annet transpersoner et bedre vern mot diskriminering. Flere har imidlertid advart om faren for at kristne som fremholder sitt syn, kan bli rammet av loven dersom noen opplever seg krenket av deres ytringer.

Saksordfører for denne stortingsproposisjonen, Per Willy Amundsen, sa til Norge IDAG i vår at det er problematisk å dra inn i straffeloven subjektive begrep som såkalt ‘kjønnsidentitet’ og ‘kjønnsuttrykk’.

Det har han naturligvis rett i. Og sammen med KrF kan FrP kanskje evne å se litt lenger enn til neste Debatten på NRK i denne saken. For denne loven har et soleklart hovedmål: Den skal kunne brukes mot kristne som forkynner evangeliet. Det er en pastorlov.

Vi så det i rettergangen mot Åke Green i 2004. Pastoren i den lille pinsemenigheten i Borgholm ble dømt to ganger og måtte til høyesterett for å bli en fri mann, etter at han hadde holdt en helt ordinær preken om Guds gode vilje for mennesker når det gjelder kjønn og seksualitet.

Du skal lete lenge for å finne en mann som har mindre hat enn Åke Green. Han er den mildeste og varmeste forkynneren du kan tenke deg. Men det var nettopp hatefulle ytringer han ble anklaget for å komme med.

Vi er kommet dit i vårt samfunn at om jeg ikke aktivt vil bekrefte dine følelser eller valg, så betyr det at jeg hater deg. Det skal nå nedfelles i straffeloven, dersom dominerende krefter i Stortinget får viljen sin. Det er hat, og det skal straffes med fengsel. Stakkars de politifolkene som må etterforske disse sakene, mens voldtekts- og vinningsforbrytelser blir henlagt på grunn av kapasitet.

Det vil føre til at kristne blir satt i fengsel for å forkynne Guds Ord. Eller hvem vet, kanskje bare det å lese Guds Ord offentlig kan bli straffbart.

Det virkelige hatet, om vi først skal snakke om det, er i dag ikke rettet mot homofile og transpersoner, selv om det også finnes dem som hater dem. Det virkelige hatet er i dag mot kristne, eller «mørkemenn», som de gjerne kalles av dem som mangler argumenter.

Kristne som forkynner evangeliet har alltid møtt hat, siden Herodias sørget for å få Johannes Døperens hode på et fat. Det hatet lever, og nå skal det hatet få et farlig verktøy i sine hender, nemlig straffelovens paragraf 185.

Det betyr lite hva de mest velmenende stortingsrepresentantene tenker i dag. Spørsmålet er hva denne loven kan brukes til i hendene på politikere og påtalemyndigheter som ønsker å sette kristne i fengsel i fremtiden. Det skal liten fantasi til for å se for seg hva som kan skje. Det var en hårsbredd fra å skje i Sverige i 2004. Neste gang kan det være deg, eller din pastor, sjelesørger eller avisredaktør som skal kastes i kasjotten.

De to nevnte partiene, FrP og KrF, sitter med nøkkelen til å sørge for at denne ulykkelige lovendringen skjer i denne storingsperioden.

– KrFs hovedposisjon er at vi er imot mobbing, trakassering og hatefulle ytringer på alle måter. Men når det gjelder å bevare trosfrihet, meningsfrihet og ytringsfrihet; der viker vi aldri, sa KrFs Geir Toskedal da vi intervjuet ham i vår.

Det er nok oppriktig fra hans og partiets side. Men KrF er i sine verste øyeblikk både naive og svake. I høst kan de vise seg fra sin beste side, når pastorloven kommer opp til votering.