Utvikler sjeldne blodsykdommer etter å ha tatt koronavirusvaksiner

Fra RT

Dusinvis av mennesker utvikler sjeldne blodsykdommer etter å ha tatt koronavirusvaksiner.

Minst 36 mottakere av Pfizers og Modernas Covid-19-vaksiner i USA har utviklet en sjelden immunforstyrrelse som angriper blodet, ifølge rapporter. Én pasient er død, og leger kan ikke utelukke at det skyldes vaksinen.

Dr. Gregory Michael - en 56 år gammel fødselslege-gynekolog som drev sin egen praksis ved Miami Beachs Mount Sinai Medical Center i mer enn et tiår - døde i januar av hjerneblødning. Han hadde fått en dose av Pfizer-BioNTech coronavirus-vaksinen to uker tidligere, og utviklet umiddelbart immuntrombocytopeni, en sjelden og noen ganger dødelig blodsykdom.

Michael er en av minst 36 personer som har utviklet tilstanden etter å ha mottatt enten Pfizers eller Modernas koronavirusvaksiner, ifølge en New York Times-rapport publisert mandag. Sakene ble selvrapportert til regjeringens rapporteringssystem Vaccine Adverse Event Reporting (VAERS) før slutten av januar, noe som betyr at flere mennesker kan ha utviklet tilstanden siden den gang.

Immun trombocytopeni er en sjelden tilstand som årlig rammer anslagsvis 50000 mennesker i USA. Tilstanden skyldes at kroppens eget immunsystem angriper blodplatene som er blodkomponenten som er ansvarlig for koagulering. Da blodet ikke kan størkne, utvikler pasienter ofte indre eller ytre blåmerker, som kan se ut som utslett. I flere tilfeller, som Michael, har tilstanden forårsaket massive blødninger eller hjerneslag.

En pasient som ble kontaktet av Times fikk kraftig vaginal blødning to uker etter mottak av Moderna’s vaksine og krevde blodplatetransfusjoner og steroidbehandling for å overleve. En annen kvinne ble innlagt på sykehus med blåmerker og blødninger i munnen bare en dag etter at hun fikk samme skudd. Hennes tilstand forverret seg til det punktet hvor leger bekymret seg for at en lett banking ville utløse dødelig blødning, og var redd for å flytte henne fra sykehussengen.

Tilfellene kan ikke alle knyttes sammen med vaksinene, men Dr. James Bussel, en hematolog og ekspert på tilstanden, sa til Times at en forening "er mulig."

"At det skjer etter en vaksine er kjent og har blitt sett med mange andre vaksiner," sa han. "Hvorfor det skjer, vet vi ikke."

I motsetning til tradisjonelle vaksiner, som bruker en inaktiv form av patogenet de beskytter mot, er både Pfizers og Modernas tilbud mRNA-vaksiner. Disse vaksinene er teknologisk nye og derfor uprøvde på massebasis, ved å innføre en streng av RNA i kroppens celler med instruksjoner som forteller personens DNA hvordan man skal begynne å lage antistoffer.

Forskere ved Cambridge University uttaler at bivirkninger kan omfatte "autoimmune reaksjoner", men forskere fra Harvard sier at mRNA-vaksiner produserer "en sterkere type immunitet" enn deres tradisjonelle kolleger.

Immun trombocytopeni kan også utvikle seg som et resultat av visse medisiner og kreft, fra influensa, og tilsynelatende fra Covid-19 selv. Allerede i fjor vår, lenge før noen vaksiner var nær ferdig, la legene i USA, Europa, India og Kina merke til tilstanden hos Covid-pasienter og mistenkte en sammenheng.

Tjenestemenn fra Food and Drug Administration (FDA) og Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sa at de undersøker VAERS-rapportene, mens både Pfizer og Moderna fortalte Times at de overvåker sikkerheten til vaksinene sine.

Leger kontaktet av Times insisterer fortsatt på at vaksinering er trygg, og at risikoen for å utvikle alvorlig sykdom fra coronavirus fortsatt er høyere enn risikoen for bivirkninger fra vaksinen.

Kommentarer