Maske og distansering kan bli nødvendig i flere år

Fra RT

Maske og distansering kan bli nødvendig i flere år, sier britisk folkehelseekspert. 

Storbritannia kappes foran sine europeiske naboer med å få befolkningen vaksinert, men briter må kanskje holde seg maskert i "flere år" hvis eksperter på folkehelse får sin vei. 

Nye tilfeller av Covid-19 i Storbritannia har falt ti ganger siden begynnelsen av januar, og mer enn 27 millioner briter - over halvparten av den voksne befolkningen - har hatt sin første dose av en koronavirusvaksine. Sammenlignet med økende tilfeller på kontinentet og en gjennomsnittlig EU-vaksinasjonsrate på rundt 10%, ser Storbritannia ut til å vinne krigen mot Covid-19.

Men briter som ser etter total opphevelse av lockdown, bør imidlertid ikke holde pusten.

Det er ifølge Mary Ramsay, leder for vaksinasjon ved Public Health England. Ramsay fortalte BBC søndag at masker og sosial distansering kan være nødvendig i "flere år", eller "i det minste til andre deler av verden er like vaksinert som vi er, og tallene har kommet ned overalt."

Med vaksiner distribuert ulikt over hele verden, og folk i de fattigste nasjonene som står overfor en årelang ventetid på å bli vaksinert, kan Ramsays spådom være en realistisk, hvis den britiske regjeringen lytter til hennes råd.

Som et myndighetsorgan har Public Health England absolutt innflytelse i å bestemme Storbritannias Covid-19-respons. Hennes syn er heller ikke et mindretall. Da regjeringen så ut til å lempe på restriksjonene fra slutten av mars og utover, sa professor Chris Whitty, den britiske regjeringens sjefsmedisinske rådgiver, parlamentsmedlemmer tidligere denne måneden at "enkle inngrep", som blant annet ansiktsmasker, ville være nødvendig utover sommeren. Vitenskapelig rådgiver Sir Patrick Vallance foreslo i mellomtiden at det ville være nødvendig med masker gjennom vinteren for å avverge en "bølge" av nye tilfeller. 

Ramsay hevdet at "folk har blitt vant til" å ha på seg masker og sosial distansering, og sa til BBC at "folk kan leve med det, og økonomien kan fortsette med de mindre alvorlige begrensningene på plass."

Det kan imidlertid hende at publikum ikke er så kompatible som hun foreslo. Tusenvis av mennesker marsjerte i London lørdag i protest mot den nasjonale lockdownen og virusrelaterte restriksjoner, med politiet som arresterte mer enn 30 for brudd på Covid-regelverket.

Kommentarer