NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

fredag 30. april 2021

Enkelte lengeværende asylsøkere får oppholdstillatelse


Regjeringen innfører en engangsløsning som gir enkelte utlendinger med avslag på asylsøknaden og lang oppholdstid i Norge oppholdstillatelse. Frp reagerer kraftig på avgjørelsen. 

Ordningen gjelder for utlendinger som har fått avslag på asylsøknaden, men som innen 1. oktober vil ha oppholdt seg i Norge i over 16 år etter at asylsøknaden ble innlevert.

Man må også ha en samlet alder og oppholdstid på minst 65 år. Ordningen gjelder ikke for utlendinger som er straffedømt.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass en løsning for denne gruppen. De er tallmessig få, men de er i en vanskelig situasjon. Det er likevel viktig å understreke at dette er en engangsløsning, og den vil ikke gjelde straffedømte, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Oppholdstid utenfor Norge trekkes fra i regnestykket, og utlendingen må ha bodd i Norge 1. januar 2019.

– Absurd

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim reagerer kraftig på regjeringens avgjørelse.

– Det er så uendelig trist at det alltid er juksemakere og grunnløse asylsøkere som skal hjelpes, mens andre kan se langt etter det. Nå kommer i alle fall ingen ulovlige innvandrere til å reise frivillig, sier han til NTB.

– Man har konstruert en gruppe slik at man kan gi 50 asylsøkere belønning for å ha brutt loven. Det er absurd, sier han.

Helgheim mener ordningen som innføres er en helt annen enn den KrF fikk gjennom da Frp satt i regjering.

– Den gang ville ordningen ha gitt under ti personer opphold. Nå har Høyre gått med på en ordning som gir en gjennomsnittlig asyljukser permanent opphold og alle rettigheter i Norge som belønning for å ha brutt loven lenge nok, sier han.

Les hele saken på ABC Nyheter