Sveriges romfartsbyrå har avlyst Bill Gates' geo-engineering-eksperiment

Av Spikeren. 

Sveriges romfartsbyrå har avlyst et geo-engineering-eksperiment for å dimme solen med aerosoler slik at det kan reversere global oppvarming. Prosjektet som er finansiert av Bill Gates, vekket hard motstand fra øko-grupper.

Forskere ved Harvard University, Stratospheric Controlled Perturbation Experiment, eller SCoPEx, foreslo til slutt å frigjøre en sky av kalsiumkarbonat - mer kjent som krittstøv - i atmosfæren fra en høydeballong for å studere effekten av sollys som når jorden. Prosjektet viste seg imidlertid å være for kontroversielt, og på onsdag sa Swedish Space Corporation (SSC) at en testflyvning som ble satt til juni ikke ville bli satt i verk.

"Det vitenskapelige samfunnet er delt i geoingeniørarbeid, inkludert relaterte teknologitester som den planlagte tekniske ballongtestflyvningen fra Esrange i sommer," sa SSC i en uttalelse onsdag.

"SSC har hatt dialoger i vår med både ledende eksperter på geoingeniør og med andre interessenter, samt med SCoPEx Advisory Board. Som et resultat av disse dialogene og i avtale med Harvard, har SSC besluttet å ikke gjennomføre den tekniske testflygingen som er planlagt til sommeren."

Keith, professor i anvendt fysikk ved Harvard School of Engineering and Applied Sciences, fortalte Reuters at SSCs beslutning om å skrote eksperimentet var "et tilbakeslag", men bemerket at prosjektet kunne flytte til USA hvis problemene fortsetter i Europa. Inntil da sier forskerne at de vil fortsette å drive lobbyvirksomhet for SCoPEx i Sverige, i håp om å generere offentlig interesse og støtte.

Eksperimentet kunne finne trekkraft i USA, da en rapport publisert forrige uke av National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, oppfordret regjeringen til å bruke mellom $ 100 millioner og $ 200 millioner til geoingeniørprosjekter, inkludert teknologi for å dempe solen i løpet av de neste fem årene.

Kilde: RT.com

Kommentarer