NATO forbereder seg på krig, hevder Russland

Fra RT.com

Den USA-ledede militærblokkens stilling har drevet russisk frykt for konflikt

Mens han talte under en briefing for militærattachéer og andre utenlandske diplomater, i Moskva, mandag, anklaget den russiske viseforsvarsministeren Alexander Fomin NATO for å forberede seg på en fullstendig krig med Russland.

"Den militære utviklingen av blokken har blitt omdirigert i sin helhet for å forberede en storstilt, høyintensitets væpnet konflikt med Russland," sa Fomin.

Forberedelsene kommer med utvidelsen av blokkens militære kapasiteter, og gjenspeiles også i NATOs programdokumenter der Moskva utvetydig har blitt kalt "som hovedkilden til trusler mot koalisjonens sikkerhet," bemerket Fomin. Samtidig forblir eldre dokumenter, inkludert Roma-erklæringen fra 2002, som slår fast at Russland og NATO ikke ser på hverandre som motstandere, i kraft, la han til.

Det vedvarende kalde forholdet mellom Russland og den USA-ledede alliansen har blitt enda verre de siste månedene. I oktober sa Moskva at de ville suspendere alle direkte bånd med NATO, og legge ned sine kontorer i Moskva som svar på utvisningen av åtte russiske diplomater fra hovedkvarteret i Brussel. På den tiden sa utenriksminister Sergey Lavrov at de bilaterale kanalene ble brukt av blokken for å «piske opp propaganda og legge press på Russland» i stedet for meningsfull dialog.

Tidlig i desember la Russlands president Vladimir Putin opp ideen om en omfattende, juridisk bindende sikkerhetsavtale med Vesten. Forslaget har allerede materialisert seg i to utkast til dokumenter, ett for USA og et separat for NATO som helhet. Den foreslåtte avtalen ser for seg en stans i NATOs utvidelse østover og inneholder garantier om ikke-utplassering av visse våpensystemer i Europa.

Utkastet til avtale var utformet for å tjene både Russland og NATO, uttalte Fomin, og uttrykte håp om at blokken vil gjøre seg klar til å konstruktivt diskutere sikkerhetsforslagene snart nok.

«Vi mener at denne avtalen er utviklet i interessene til både Russland og Europa som helhet. Vi ser frem til en seriøs, konstruktiv samtale, sa han til diplomatene. "Vi venter på at alliansen skal gi en reell reaksjon på forslagene våre og er klare til å starte forhandlinger når som helst."

Kommentarer