NB! Du må klikke på tittelen for å komme til kommentarfeltet.

mandag 31. januar 2022

Taliban bruker utenlandsk bistand beregnet på sultende afghanere for å slavebinde dem

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix via AP.
Fra Breitbart. Tipset av Kirkehøyden. 

Humanitære aktivister og FN-tjenestemenn ber om å lette sanksjonene mot Taliban slik at hjelp kan gis til det syke, sultende og snart frysende afghanske folket – men Radio Free Europe (RFE) dokumenterte tirsdag hvordan Taliban er. plyndre hjelpeprogrammer for å betale sine tjenestemenn, og til og med holde tilbake mat for å tvinge afghanske sivile til slaveri.

RFE intervjuet en dagarbeider i Kabul ved navn Omaruddin som forklarte at Taliban satte opp et «mat-for-arbeid»-program i oktober som «krever at mottakere skal utføre manuelt arbeid på offentlige prosjekter for å motta humanitær hjelp». Selv den grusomme handelen er bare tilgjengelig for folk som har gode forbindelser til Taliban.

«Ingen ansetter oss. Taliban tar bare folk de kjenner. Du kan ikke finne en jobb med mindre du kjenner noen. De vil ikke gi deg noe selv om du jobber hardt. Det er ingen måte de kommer til å gi ut noe gratis," sa Omaruddin, som selv mangler slike forbindelser, så hans tjue appeller om å delta i "mat-for-arbeid"-programmet har blitt ignorert.

Flere andre arbeidere fortalte lignende historier om å bli nektet humanitær hjelp av Taliban, selv når de tilbød seg å jobbe for det.

«Det er ingen virksomhet i det hele tatt. Hjelpen gis kun til de som har forbindelser eller forhold til Taliban. Det går ikke til de fattige,” sa en annen dagarbeider ved navn Ghazni Gul.

"Nå, i det Taliban hevder er en utvidelse av sitt 'mat for arbeid'-program, har det pengefattige regimet begynt å bruke utenlandsk hvetestøtte for å betale lønningene til offentlig ansatte," la RFE til og forklarer hvordan Taliban har våpenforsendelser med korn donert av først India, og deretter Pakistan, Kina, Usbekistan og Kasakhstan.

Disse ordningene er ikke overraskende harde mot afghanske kvinner, spesielt enker som mangler en mann til å forsørge dem, siden Taliban ikke engang tillater kvinner å jobbe som kontraktstjenere i sitt slaveriprogram drevet av utenlandsk bistand.

Taliban utstedte en overfladisk benektelse om at de bare tillater støttespillerne sine å samle inn humanitær hjelp, men mat-for-arbeid-programmene er ingen hemmelighet, og det "islamske emiratet i Afghanistan" ser tilsynelatende ikke noe behov for å skjule sin plyndring av humanitære programmer for å betale statsansatte.

Den forferdelige gåten humanitære organisasjoner står overfor er at Afghanistan tydeligvis er i dårlig form etter den brutale Taliban-overtakelsen, og den inntrengende vinteren vil sannsynligvis gjøre utbredt sykdom, fattigdom og sult enda verre – men de fleste av disse byråene er enige om at effektiv hjelp til Afghanske folk vil kreve å oppheve noen sanksjoner mot Taliban, samt å pumpe inn mer penger som kan misbrukes av ekstremistene.

Selv før Taliban-transplantasjon og feilstyring er tatt med, var Afghanistans økonomi under den amerikanske okkupasjonen blitt svært avhengig av utenlandsk støtte, så 80 prosent av regjeringsbudsjettet forsvant etter at Taliban tok over, og eliminerte finansiering til sykehus, skoler og industri.

Den internasjonale redningskomiteen (IRC) beskyldte i begynnelsen av januar den "økonomiske tourniqueten brukt på Afghanistan" for skyhøye matvarepriser og økende underernæring blant afghanske barn. FN ønsker ytterligere 4,4 milliarder dollar i finansiering for afghansk bistand, den største humanitære appellen de noen gang har gjort. USA ga ytterligere 780 millioner dollar i bistandsforpliktelser etter president Joe Bidens katastrofale tilbaketrekning fra Afghanistan.

FNs generalsekretær Antonio Guterres er blant tjenestemennene som hevder økt bistandsfinansiering ikke vil gjøre nok for å hjelpe med mindre økonomiske sanksjoner mot Afghanistan oppheves slik at banksystemet kan startes på nytt, noe som gjør det mulig å kjøpe forsyninger lokalt og betale bistandsansatte.

Mange av disse internasjonale tjenestemennene hevder at USA må gå foran for å oppheve sanksjoner, fordi andre bistandsgivere er motvillige til å forplikte seg til store forpliktelser mens amerikanske sanksjoner gjenstår. RFEs historie setter spørsmålstegn ved forsikringene fra disse tjenestemennene om at humanitære penger og forsyninger kan holdes utenfor ekstremistiske hender.