Når stormannsgalskapen har bitt seg fast

Foto: Camilla Svennæs Bergland / VG
Av Norvald Aasen. 

I en reportasje i VG den 17. januar 2022 sier utenriksminister Anniken Huitfeldt dette: "Norge er et lite land, men i FN er vi store - fordi vi går inn med en stemme som får folk til å bli enige". Norsk stormannsgalskap ser ut til å ha bitt seg fast i elitene i vårt arme land. 

Og hvor er det Norge har fått folk til å bli enige? Er det på Sri Lanka, der Erik Solheim spradet rundt som "fredsmegler", eller er det i Sør-Sudan eller i midt-Østen? Ikke engang den daværende norske ambassadøren Andvord fikk noe gjennombrudd i planene om å sende Eisenhower og Khrutsjov innestengt på "fredstokt" i Atlanterhavet etter 2. verdenskrig.

Men at Huitfeldt synes det er stort å være stor i FN burde vel ha en bismak - om hun da har smakssans? Norge skal altså være stor i selskap med diktatorer og despoter fra den vide verden, mens vi vanlige nordmenn kan vel styre vår begeistring for det. Men nå er det ikke nordmenn som har uttalerett når det gjelder vårt eget land - eller det som skulle være vårt eget! 

Det norske myndigheter har vært store på i FN, som ellers i verden, er at de etter det minste knips med fingrene åpner sjekkheftet som sitter løst i håndveskene til disse som bruker våre pengeverdier til å gjøre seg selv store. Politiske værhaner og -høner fra Pol landet kjøper seg "goodwill" og oppmerksomhet på sine evinnelige reiser kloden rundt, og der det loves penger i hytt og pine. 

Om der skulle være noen som er lei av kolonitidene og avslår almisser så kan selvfølgelig en norsk statsråd dra dit pepperen gror og be på sine knær om at landet må være så vennlig å ta imot noen milliarder norske oljesmurte sedler. Slike penger glir trolig lett ut av hendene på giver og inn til mottaker. Pengen vil uansett ikke komme der det fortelles at de skal, men kloden blir visstnok grønnere med tiden.

Så er det kanskje å håpe at de store som samles i FN forstår utenriksministerens selvskryt. Men det ville gjerne være på sin plass å gi verdenseliten tilbud om medisin mot latterkrampe på blå resept om de oppfattet den unorske stormannstoskeskapen.

Vi har i alle fall ikke sett for oss at de siste tiårenes regjeringer har hatt ønske om å gjøre seg store i Norge, eller for Norge, heller ikke den nå sittende.  


Norvald Aasen, Brekka 115, 6983 Kvammen
05. 02.2022.

Kommentarer