Päivi Räsänen-saken er avgjort: Frifunnet!

Fra Norge IDAG
Foto: Dag Andersen. 
Tipset av Kirkehøyden. 

Distriktsretten i Helsinki har i dag frikjent den finske riksdagspolitikeren Päivi Räsänen, som ble tiltalt av riksadvokaten for å ha begått hets mot homofile.

Päivi Räsänen er frikjent på alle anklager, melder YLE.

Medtiltalte Juhana Pohjola, som var utgiveransvarlig for et undervisningshefte om kristen samlivsetikk forfattet av Räsänen i 2004, er også frikjent.

Päivi Räsänen møter utenlandsk presse klokken 16.00. Norge IDAG deltar, og kommer med rapport.

Päivi Räsänen er ingen «hvem-som-helst» i finsk politikk. Hun sitter som folkevalgt i Riksdagen for Kristdemokraterna for syvende valgperiode på rad og er parlamentarisk leder for partiet sitt. Fra 2011 til 2015 var hun innenriksminister i regjeringen. Hun har også vært partileder.

Det vakte internasjonal oppsikt da Finlands riksadvokat valgte å ta ut tiltale mot Räsänen for tre anledninger der hun har kommentert ekteskap og samlivsetikk. Räsänen står for det klassiske kristne synet på ekteskapet mellom en mann og en kvinne.

Tiltalt for å sitere Bibelen

Det var i 2019 at statsadvokat Raija Toiviainen innledet prosessen mot Päivi Räsänen, som munnet i en tiltalebeslutning i april i fjor. Saken gjelder tre anklager.

Den nyeste, som direkte foranlediget statsadvokatens prosess, er at hun 17. juni 2019 skrev en twitter-melding der hun kritiserte at den finske lutherske kirken hadde stilt seg bak Helsinki Pride. Sammen med teksten postet hun et bilde, der bibelteksten fra Romerbrevet 1:24 til 27 var gjengitt. Teksten handler om homofili.

– Jeg spurte hvordan kirken min kunne ta noe Bibelen kaller en skam, og kalle det for en stolthet, forklarer hun i et nylig publisert videointervju laget av ADF International.

Det neste anklagepunktet handler et sett med uttalelser i et intervju på tv i 2018.

Det tredje går helt tilbake til 2004, da hun ga ut et hefte sammen med den finske Lutherstiftelsen, med tittelen: «Han skapte dem til mann og kvinne. Homoseksuelle forhold utfordrer det kristne menneskesynet.» Styrelederen i Luther-stiftelsen, Juhana Pohjola, ble også tiltalt sammen med henne, for å ha publisert teksten på både papir og nett.

Anklagene mot Päivi Räsänen ble behandlet over to dager i distriktsretten i Helsinki.

Norge IDAG var til stede i retten da behandlingen av saken startet mandag 24. januar. 

Les beskrivelsen av den hårreisende rettssaken på Norge IDAG.

Kommentarer