Russland kommer med nye påstander om USA-finansierte biolaboratorier i Ukraina

Fra RT.com

USA har «dekket» Ukraina med et nettverk av biolaboratorier knyttet til Pentagon, sier det russiske forsvarsdepartementet.

De ukrainske myndighetene har hastig ødelagt patogener som er studert ved laboratoriene knyttet til det amerikanske forsvarsdepartementet, hevdet det russiske militæret mandag, og la til at slike aktiviteter antyder de militære formålene med disse studiene.

Så mange som 30 biologiske laboratorier er etablert i Ukraina som aktivt samarbeider med det amerikanske militæret, sa sjefen for den russiske radiologiske, kjemiske og biologiske forsvarsstyrken, generalløytnant Igor Kirillov, på en nyhetsbriefing mandag.

Listen over disse laboratorienes partnere inkluderer Pentagon's Defense Threat Reduction Agency (DTRA) og Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) – det største biomedisinske forskningsanlegget administrert av det amerikanske militæret; la generalen til.

Mange av disse laboratoriene har vært aktive siden statskuppet i 2014 i Ukraina, og deres fremvekst i landet har falt sammen med en økning i smittsomme sykdommer i regionen, inkludert tyske meslinger, difteri og tuberkulose, sa det russiske militæret.

Etter at de russiske styrkene startet en militær operasjon i Ukraina den 24. februar, begynte disse laboratoriene i all hast å ødelegge materialene de hadde jobbet med, inkludert de høypatogene bakterie- og virusmidlene, har Kirillov sagt, og la til at Moskva har innhentet dokumenter knyttet til denne prosessen.

Analyse av dokumentene viser at laboratoriene hadde jobbet med farlige infeksjoner som miltbrann og pest. "Den overdrevne store mengden av biologiske midler tyder på at arbeidet som ble utført i disse laboratoriene hadde vært en del av noen militære biologiske programmer" har generalen sagt, og la til at bare ett slikt laboratorium i den vest-ukrainske byen Lvov hadde ødelagt like mange som 320 containere med patogener som forårsaker blant annet pest, sumpfeber og Malta-feber.

"Hvis disse samlingene faller i hendene på de russiske ekspertene, vil de høyst sannsynlig bevise at Ukraina og USA har vært i strid med biologiske våpenkonvensjonen," har Kirillov sagt og la til at "dette er den eneste grunnen som kan forklare den forhastede ødeleggelse" av disse materialene.

Generalen har også uttrykt bekymring for at alt det biologiske materialet som trengs for at det påståtte militære biologiske programmet skal fortsette, allerede var fraktet til USA.

Kiev har nektet for å utvikle biovåpen, og Washington har ikke kommentert de russiske militære uttalelsene så langt.

Moskva har slått alarm om aktivitetene til de USA-finansierte biologiske laboratoriene i de tidligere sovjetstatene i en stund. Tidligere pekte det på Lugar Research Center – et amerikansk-finansiert laboratorium i Georgia – som et sted hvor noen farlige eksperimenter blir utført.

Pentagon avviste slike anklager som en "russisk desinformasjonskampanje" på den tiden.

Kommentarer