Stoltenberg - rett mann på rett plass?

Av Dan Odfjell. 
 
Jeg tenker på den sjarmerende Jens Stoltenberg, i Norge tidligere kjent som lettvekteren, som var skammelig beredskapsmessig uforberedt - jeg refererer til Gjørv-kommisjonen fra 2012. Han er kanskje mest berømt for sin fleksibilitet som gjorde at han tok politisk ansvar ved å bli sittende som statsminister. Det er nettopp slik fleksibilitet i politikkens verden som gjør at en tidligere NATO-motstander var kvalifisert til å bli selveste NATOs generalsekretær. Han påbegynte sin politiske kjørebane som AUF-sjef; pappa Thorvald Stoltenbergs grom-gutt. I partiets indre gemakker neppe noen ulempe det, jeg hadde nær sagt tvert imot. Men alle har jo en far, ikke nødvendigvis diskvalifiserende? Og nå skal han «lage» fred i verden? Hva har han egentlig noensinne laget, annet enn sine barn? Ikke vet jeg, bare at hans prektighet er urovekkende.
 
Som statsminister var den veltalende Stoltenberg kjent som unnvikende, ikke som en krigersk konfronterende type akkurat. Han er kjent også som den statsministeren som lovet  å «lage»  arbeidsplasser. Der røpet han seg: arbeidsplasser lages ikke, de skapes, like lite som fred lages; fred må også «skapes» som i Ukraina for tiden.. Arbeidsplassene han «laget», har jeg ikke fått med meg, de må ha vært innen den svulmende, offentlige sektoren, kalt sysselsetting mer enn produktivt arbeide.. Norge er nemlig verdensmester i offentlig sysselsetning. Men slik «statistisk» lures verden til å tro at arbeidsløshet har Ap eliminert i Norge, takket være slike som ham. Glem dog ikke Erna Solberg.. Og takk og pris, Stoltenberg er nå utflagget ytterlige et helt år - og Norges Bank-jobben fant slik sin mer naturlige sjef, nemlig nest-sjefen Ida Wolden Bache. For hva ville ikke Stoltenberg kunne «laget» ut av en slik jobb?
 
Det gleder meg at Jonas Gahr Støre kritiserer NATO-sjefen for unødig krast sprogbruk mot Vladimir Putin og Russland. Økende mange mener dessuten NATO helt unødig og uklokt over lang tid selv har skapt denne farlige situasjonen: Ved å presse en atommakt opp i et hjørne, desto mer som Russland allerede er nær omringet av NATO-missiler og utstyr. Ukraina er et ikke-NATO-land og etter sin ordlyd representerer NATO en forsvarstraktat, ikke offensivt tiltenkt. Noe stemmer ikke her. Men se, USA, under Biden, med rette av Putin karakterisert som et løgnenes imperium - har nå innenriksproblemer og grunner til å hisse til krig - til avledning.. En ikke uvanlig taktikk brukt av statsledere.. Og husk Libya-angrepet hvor «fredsnasjonen» Norge meget beskjemmede deltok, ingen NATO «forsvars-nødvendighet" det heller. Et grusomt angrep som USA arrangerte. Glemt er at i krig er sannheten det første som tapes. 
 
Men før jeg går videre, det var Stoltenberg som statsminister, som godkjente norsk deltagelse i Libya-krigen. Og han har sågar sagt at han ville gjort det samme om igjen.. Det til tross for at den krigen opplagt var bygget på en USA løgn-nødvendighet. Og vær sikker, løgnene bak Ukraina- krigen, de står allerede i kø.. Partiet Rødt forsøkte forresten forgjeves så sent som i 2019 å innkalle Stoltenberg til forklaring om feil-informasjon til Stortinget om krigen i Libya. Onde tunger mener som «takk for den jobben» fikk Stoltenberg fra USA NATO-jobben som general-sekretær. Ingenting forbauser meg lenger i denne løgnenes verden som gjør mange av oss sterkt bekymret for hele Vesten - hvor tro på godhet, sannhet  og rettferdighet svinner. Det norske folket ble forledet mht Libya krigen - likt det ego-elite-politikerne i USA driver på med, dvs uten respekt for folk flest.
 
Russland har legetime grunner til å forsvare seg. For hva sa ikke Vladimir Putin forgjeves så sent som desember i fjor: "I want to make it clear to everyone, both in our country and abroad, to our partners, that it's not even about the line that we don't want anyone to cross. The fact is that we have nowhere to retreat. They have pinned us against a line from which, sorry for their bad manners, we have nowhere to retreat." Men ingen i Vesten har villet høre på ham. Med Russland i årevis utsatt for en mobbe-kultur fra vestlige selvgode politiker-eliter, helt siden Berlin murens fall. I lange tider har flere eksperter advart mot NATOs ekspansjon østover - med sine raketter og militært utstyr. Hvorfor har ikke vestlige ledere forstått advarslene? Allerede i 1997 sendte 50 fremstående statsvitere et åpent brev til den gang president Bill Clinton om at en NATO ekspansjon østover ville være en «Policy error of historic proportions». Og den nåværende CIA-sjefen sa allerede i 2008 at for Russland var en «Ukraina accession to NATO the brightest of all red Lines».
 
Overmot og likegyldighet fra Vestens side må ta hovedansvaret for dagens situasjon. Det gjør ikke på noen måte Putin uskyldig. Men å presse ham og Russland med allslags sanksjoner, er en farefull strategi, noe vi allerede ser, nemlig en atom-makt presset inn i et hjørne uten utgang. Ikke rart Frankrike sender sine atom-ubåter til sjøs ladet med atom-våpen. Hva andre land, inkludert Russland, gjør vet vi ikke...
 
Dan Odfjell, Samfunnsdebattant 

Kommentarer