Putin lover «lyn-respons» på strategiske trusler

Fra RT.com

Presidenten advarer om at Russland ikke vil nøle med å bruke "våpen som ingen andre land har" for å forsvare seg selv

Russlands president Vladimir Putin har advart eksterne styrker mot å blande seg inn i den ukrainske konflikten, og lovet en "lyn-hastighet" respons på slike handlinger, med bruk av Moskvas mest avanserte våpen.

Putin snakket med lovgivere i Moskva onsdag. 

"Hvis noen bestemmer seg for å gripe inn i de pågående hendelsene fra utsiden og skape uakseptable strategiske trusler mot oss, bør de vite at vår respons på de motgående slagene vil være rask, lynrask,"  forklarte han. 

«Vi har alle verktøyene for å gjøre dette. Verktøy som ingen andre enn oss kan skryte av. Men vi skal ikke skryte. Vi vil bruke dem hvis et slikt behov oppstår,” la presidenten til, uten å spesifisere hvilke verktøy som kan brukes.

Russiske myndigheter har allerede tatt alle nødvendige beslutninger for å forberede seg på et slikt svar, la han til.

I forrige uke testet Moskva sin toppmoderne RS-28 Sarmat interkontinentale ballistiske missil. Det nye kjernefysiske våpenet kan bære flere Avangard hypersoniske glidere, som sies å være i stand til å omgå eksisterende luftforsvar på grunn av deres ekstreme hastighet og evne til å foreta konstante manøvrer under flyturen.

I motsetning til Russland, har USA og deres NATO-allierte for tiden ingen hypersoniske våpen i tjeneste. Foreløpig i alle fall. 

Vestlige land har aktivt forsynt Kiev med våpen, inkludert antitank- og luftvernmissilsystemer, pansrede kjøretøyer og haubitser, siden starten av konflikten med Russland. De har også innført harde sanksjoner for å redusere Russlands evne til å finansiere sin militærkampanje.

Washington har imidlertid så langt utelukket NATO-støvler på bakken eller en flyforbudssone over Ukraina, med henvisning til frykt for en direkte konflikt med Russland.

Moskva har gjentatte ganger kritisert leveransene av dødelig bistand til Ukraina og sagt at de bare destabiliserer situasjonen og hindrer utsiktene til fred. Tirsdag anklaget utenriksminister Sergey Lavrov NATO for å «i hovedsak gå i krig med Russland gjennom en stedfortreder og bevæpne denne fullmektigen».

Russland angrep sin nabo i slutten av februar, etter at Ukraina nektet å implementere vilkårene i Minsk-avtalene, første gang undertegnet i 2014, og Moskvas endelige anerkjennelse av Donbass-republikkene Donetsk og Lugansk. De tysk- og franskmeglede protokollene ble utformet for å gi utbryterregionene spesiell status i den ukrainske staten.

Kreml har siden krevd at Ukraina offisielt erklærer seg som et nøytralt land og gir garantier for at de ikke vil bli med i NATO. Ukraina ser på den russiske offensiven som en uprovosert krigshandling, og har benektet påstander om at de planla å gjenerobre de to republikkene med makt.

Kommentarer