De hemmelige ukrainske militærprogrammene

Zaporizhia nuclear power plant
Av P54. 

Hadde Russland en annen grunn til å invadere Ukraina? Hva med USA sine 46 biovåpen laber i Ukraina? Og hva med tonnevis av plutonium og anriket uran i Ukraina, ting de ikke skulle hatt etter avtaler inngått?

Oversatt fra Voltairenet.org:

Rafael Grossi fra Argentina, som leder Det internasjonale atomenergibyrået, sa for øvrig på Davos-forumet 25. mai at Ukraina hadde lagret 30 tonn plutonium og 40 tonn anriket uran ved fabrikken i Zaporizhia, og at byrået hans lurte på hva som hadde skjedd med dem.

Dessuten var Zaporizhia-anlegget et av målene til den russiske hæren, som tok den over den andre dagen av sin spesialoperasjon, 26. februar. Det ble påsatt brann i et tilstøtende laboratorium under et russisk-ukrainsk sammenstøt 4. mars. På den tiden ble den russiske hærens uansvarlighet fordømt. Det var åpenbart noe annet, som Moskva uttalte. Russland hadde begynt å overføre drivstoffet og ukrainske spesialstyrker prøvde å stoppe dem.

Plutonium selges for $5.000 til $11.000 per gram. 30 tonn kjøpt til kostpris er verdt 150 milliarder dollar. Prisen på uran avhenger av graden av anrikning. Med mindre enn 5 % kan den bare brukes til sivile formål og må nå minst 80 % til militær bruk. Uten å vite graden av berikelse kan ikke prisen vurderes. Russlands beslagleggelse av dette uerklærte lageret tilbakebetaler sannsynligvis alle sanksjonene som ble pålagt dem.

Informasjonen vi har reiser flere spørsmål: siden når har Ukraina, som hadde gitt fra seg alle sine lager fra sovjettiden til Russland, oppbevart disse materialene? Hvor kom de fra og hvem betalte for dem? Alternativt, hva er anrikningsnivået til uranet og hvem anriket det?

Til disse spørsmålene legger den russiske pressen et annet til: hvor pålitelig er Det internasjonale atomenergibyrået, som holdt denne informasjonen hemmelig inntil forrige uke?

I lys av disse elementene er det hensiktsmessig å revidere den vanlige anklagen om at Russland er ansvarlig for denne krigen.

Kommentarer