Fat and happy...

Av Dan Odfjell. 

Dette er et uttrykk fra Amerika hvor svært mange er helt unødig overvektige. Men etter noen dager i Bergen på besøk fra Chile, kan jeg observere svært mange ungdommer også her i overvekt. Nå mener jeg ikke å fornærme noen, men Norge er blitt ganske så dekadent som oljenasjon. Dessuten spises det sikkert for mye, og galt, hvilket, kombinert med manglende mosjon, blir til et heller trist, ikke som i overskriften, et lykkelig resultat. Og brus og Coca Cola sukkerinneholdende drikker skulle definitivt vært tabu.

Med overskriften tror jeg det menes at folk er likeglade; det ikke å gidde bry seg med seg selv en gang. Det går en kort tid, kanskje, men straffer seg desto mer senere, både personlig og for samfunnet. Hva som mangler, er disiplin og måtehold, gammeldags, normal oppførsel og hjemmelaget god og sunn mat. Egentlig skulle det hele være relativt enkelt, men feminisme og begge foreldre i betalt arbeide har sine konsekvenser. Men det verste, folk er så travle at de knapt har tid, ei heller krefter til å tenke samfunnsmessig lenger, så trøtte er de fleste unge, strevende familier. Aviser leses loddrett gjennom overskrifter og bilder, alle har nok med seg selv. Dette kan sågar synes som bevisst, makt-politikerne vil helst ikke bli brydd.

Ofte er spising, som med alkohol, en konsekvens av manglende lykke, en flukt fra virkeligheten, en trøst i noe annet. Dersom Norge for all sin velferd og alle sine penger skulle måles på en lykke-skala, tror jeg politikerne ville bli skuffet. Kanskje derfor må uheldige sider ved dagens samfunn tildekkes; det kunne gi seg kritiske utslag for å si det forsiktig. Derfor gjelder brød og sirkus og, i mangel på alvor og daglig «bekymring» utover egoistiske oss selv, fører det til vår nasjons undergang. Den store lettvinte «penge-velferden» tåler nasjonen ikke i lengden.

Den største samfunnsutfordringen må overhodet ikke omtales, for da blottlegges politikernes og venstresidens agenda, et forandret Norge av multikulturelle motsetninger. For nå kommer motsetninger frem - istedenfor fellesskapet. Som om det representerer lykke, slik Støre har forsøkt innpodet oss.  Men Erna Solberg var ikke bedre, også hun en uforbederlig globalist. Dette har dere hørt fra meg før, ikke fordi jeg liker å terpe på det, men politikere tør oss ikke tilkommet full sannhet.

Fet og lykkelig? Jeg bare spør.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant.


Kommentarer