Jeg har et enkelt spørsmål:

Av Dan Odfjell. 

Hva har amerikanerne i Ukraina å gjøre?

De har operert i det korrupte Ukraina lenge, minst siden 2014 av. Og det helt på Russlands vestlige grense. Og USA er blitt fortalt, slik Nikita Krutchov ble det av J. F. Kennedy i 1961 med Kuba, at der eksisterer en rød sikkerhetsgrense.. Men se, det har knapt USA tidligere, ei heller mer nylig under Biden-regimet, villet respektere mht Ukraina. I stedet har de lenge betalt, infiltrert og trenet opp ukrainerne til krig, neppe med helt fredelige hensikter.. Og krig mot hvem andre enn nettopp mot Russland? Nato, en forsvarsorganisasjon, har vært brukt aggressivt før, blant annet til de av USA ønskede regimeskifter. Som i Libya, der fredsnasjonen Norge med norske jagerfly villig medvirket til skammelig å bombe det landet tilbake til nær steinalderen; det med Jens Stoltenberg som statsminister.. Dog, av USAs mange forsøkte regimeskifter har de fleste vært mislykkede; oftest har de gjort forholdende på bakken verre, ikke bedre. 

Der er et uhyggelig mønster her, senest i Afghanistan, nemlig at USA imperialistisk bruker militær makt til regimeskifter «for å holde orden på» hva de mener tjener deres strategiske interesser. Demokrati er underordnet. Men fordi EU var svakt og nærmest forsvarsløst, kunne USA lett gjennom Nato gjøre sin makt gjeldende, dvs nær «tvinge» de europeiske landene til sin side, innledningsvis mest propagandamessig - og slik opp mot Russland. Men bordet fanget og sanksjonene senker nå Europa - ikke USA.. Vi kjenner for øvrig alle den lange historien bak Krim-halvøya, så den lar vi ligge her, fordi alle som vil være reelle og pragmatiske, de forstår at der ligger russernes flåtebase og derfor at Krim ikke lenger kan diskuteres. At Zelensky av taktiske grunner velger annerledes, det forandrer knapt på realitetene. Er han betalt eller truet til å fortsette krigen inntil den siste ukrainer?

Hva amerikanerne har «å gjøre» i Ukraina, er tilsynelatende å forhindre EU og Europa å opprette for sterke bånd til Russland. Til formålet er det korrupte Ukraina både beleilig og behendig nettopp til slikt bruk. For geopolitisk, Europa og råvaresterke Russland sammen, det ville blitt en for stor utfordring for USA-hegemoniet på sikt. Derfor har USA spilt opp til og nørt under det vest-ukrainske, anti-russiske sentimentet. Split- and conquer-tactics? Altså, USA har slik lenge terget den russiske atomvåpen bjørnen på seg. Men etter floppen i Afghanistan og nå med Joe Biden som en pappfigur, må Putin ha bestemt øyeblikket kommet til å rydde opp i de to østlige Donbas- og Lugansk provinsene - begge russisktalende, og utenfor Kiev´s absolutte kontroll. Det samtidig med at Putin ville sikre seg, som han lenge åpent har sagt, at Ukraina ikke skulle bli til seg nok et tett omkransende Nato land med missiler.. Men det siste synes ønsket både av EU og USA, samt vest-Ukrainia. Og Norge følger som vanlig det EU bestemmer..

Medienes samfunnsoppdrag i Norge er politisk kontrollert og mot ærlig å opplyse folket, tvert imot, mediene blir rått brukt til å manipulere opinionen. Alltid til fordel for makten som rår, Jonas Gahr Støre.. For uten slik kunstig beskyttelse og med et nå tilnærmet meningsmonopol ville hverken du eller Erna Solberg - løgnaktige og Norge sterkt nedverdigende - ha fungert som statsministre. Dette dessverre tillater en fundamental samfunnsansvars mangel, mye likt og demonstrert fra Sverige nå. Og vi ser hvordan propagandaen mot Russland virker, selv når Putin vinner. Sannheten synes, hverken amerikanerne (under Biden-regimet) eller «dere to statsministre» er mye bedre enn Putin når alt kommer til alt. Like hensynsløse og makt-egoistiske; ukristelige og skamløst selvsentrerte. 

Det svenske «Fria Tider» hadde 22/7/22 bildet av Jordan Peterson på forsiden sammen med teksten «Rysserna kriger før att sleppa bli lika degenerade som oss». Hva den berømte kanadiske psykologen påpeker, er at «kulturkrigen» nå også finner sted via Ukraina-krigen. For opp mot Pride og Woke og ørten kjønnsidentiteter er det fremdeles noen med forstanden intakt, som tør stå frem mot den politisk korrekte galskapen; den nakne keiseren.. Til god forstand med hører ydmykhet og troen på noe høyere enn et inflatert seg selv.. Det er blitt så galt i Vesten at å kalle seg kristen for mange nå føles farlig. Mennesker blir påståelig «krenket» av kristent snakk.. Mens sannheten er at Vestens kultur og tekniske fremskritt er utgått fra kristenheten og kopiert av andre sivilisasjoner. Dette erkjenner kineserne som forklaring på deres sene utvikling.. Jeg tror også japanerne gjør det. Men deres strategi etter den andre verdenskrigs kapitulasjon var å kopiere, for ikke å si stjele, Vestens patenter. Det gjelder også Kinas strategi. Og nå er de i ferd med å gå forbi oss blant annet takket være kapitalistisk dum-egoistisk såkalte industriutflagging, på tvers av nasjonale interesser. Snakk om å være sin egen verste fiende. Donald Trump påpekte tidlig akkurat det.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant

Kommentarer