Den urettferdige mammon

Fra Øivind Andersen. 

Jeg sier dere: Bruk pengene, som det hefter så mye urett ved, til å vinne dere venner som kan ta imot dere i de evige boliger når pengene tar slutt. (Luk 16,9)

Tekstordet er hentet fra Jesu lignelse om den utro husholder.

Den lærdom Jesus trekker av denne lignelse, er at vi som er lysets barn, har noe å lære av denne verdens barn. I en henseende viser de seg klokere enn lysets barn, fordi de tenker på sin fremtid og prøver å sikre den.

Det samme skulle vi gjøre som er lysets barn. Vi skulle leve vårt liv med tanke på vår fremtid. Denne fremtid er ikke vårt jordiske liv i de kommende år, men det fullkomne Guds rike, vårt liv i evigheten.

Som kristne skulle vi ha evigheten for øye.

Nærmere bestemt sier Jesus at vi skal bruke våre penger, den urettferdige mammon, på en slik måte at mennesker blir frelst og kan møte oss og ta imot oss i himmelen.

Med sine penger kan kristne underholde misjonærer og forkynnere. Disse er som åndelige pengevekslere som omsetter pengene i sjelers frelse.

Jesus legger stor vekt på hvordan hans troende bruker pengene sine. Han advarer dem mot å samle seg skatter på jorden. Da blir vårt hjerte knyttet til jordiske ting, og da går vi fortapt.

Hvis vi derimot samler oss skatter i himmelen, blir også vårt hjerte rettet på himmelen.

Apostelen Paulus sier om de troende som samlet inn penger til de fattige i Jerusalem: «De gav seg selv først til Herren og til oss ved Guds vilje.» 2 Kor 8, 5.

Dette er til forbilde for oss. Vi skal gi oss selv til Herren, og så til dem som trenger våre gaver.

Tenk på hvor stort det er at vi kan bruke våre penger slik at mennesker blir frelst!

Skal vi da ikke bruke dem slik at det kommer til å være noen som også tar imot oss i de evige boliger?

Kommentarer