Enda et skritt i retning matkrise?

Fra P54. 

Verdens største kjemiske selskap kunngjør store kutt i ammoniakkproduksjonen

Hvis du trodde matmangel var ille nå, har du ikke sett noe ennå, ettersom verdens største kjemikalieprodusent planlegger å kutte produksjonen av ammoniakk (en nøkkelingrediens i gjødsel).

BASF, verdens største kjemikalieprodusent, med hovedkontor i Tyskland, har uttalt at de planlegger å kutte ammoniakkproduksjonen ytterligere for å takle skyhøye naturgasspriser.

"Vi reduserer produksjonen ved anlegg som krever store volumer naturgass, for eksempel ammoniakkanlegg," sa BASF-sjef Martin Brudermüller i en medieoppringning.

For de som ikke er klar over det er ammoniakk avgjørende i produksjonen av gjødsel, dieseleksosvæske og plast. Dessuten, som bemerket av Reuters, gir ammoniakkproduksjon også "høyrent karbondioksid (CO2) som et biprodukt, som er nødvendig for kjøtt- og brusindustrien" - selv om BASF ikke sender høyrent CO2.

I følge Fertilizer Canada er "vannfri ammoniakk en svært effektiv gjødsel som hjelper bøndene å mate vår voksende befolkning og fylle på med næringsstoffer i jorda. Som gjødsel gir det essensielt nitrogen til planter og det er avgjørende at det tas riktige forholdsregler for å sikre at det håndteres på riktig måte."

Nå sier Brudermüller at mens selskapet planlegger å kjøpe noe ammoniakk fra andre leverandører, vil konsekvensen av BASFs produksjonskutt uunngåelig resultere i drastisk høyere gjødselpriser for bøndene.

På samme måte har den store gjødselprodusenten Yara (Tysklands tredje største produksjonssted for ammoniakk) uttalt at produksjonen i Europa allerede er 27 % under kapasiteten på grunn av stigende gasspriser.

BASF begynte å kutte ammoniakkproduksjonen i fjor - i god tid før krigen mellom Russland og Ukraina begynte - noe som har bidratt betydelig til høye priser i globale landbrukssektorer.

Ifølge en pressemelding fra 2021, "På grunn av den nylige økningen i naturgassprisene i Europa, har økonomien for å drive et ammoniakkanlegg i regionen blitt ekstremt utfordrende. Som et resultat har BASF redusert sin ammoniakkproduksjon ved sine produksjonssteder i Antwerpen og Ludwigshafen.»

Enkelt sagt kan en økning i kostnadene i én del av forsyningskjeden smitte over og føre til prisøkninger andre steder.

Alt dette kommer på et tidspunkt da mennesker rundt om i verden står overfor matmangel, og regjeringer beveger seg for å kutte nitrogen- og karbonutslipp, først og fremst fra gjødsel, noe som vil drive mange bønder til konkurs.


Ranchere selger kvegene sine i usedvanlig antall på grunn av tørken, og det har enorme implikasjoner for 2023

Takket være den forferdelige tørken som er helt ødeleggende for gårdsdrift i sørvest, er ranchere nå i "panikkmodus" og selger kvegene sine med et usedvanlig antall. Faktisk er det noen som velger å selge hele flokken sin fordi de føler at de ikke har noen andre alternativer. De siste dagene har tilsynelatende endeløse linjer med trailere som venter på å levere storfe på auksjon gått viralt over sosiale medier. Alle snakker om at de aldri har sett noe lignende før, og hvis tørken i sørvest vedvarer kan linjene fort bli enda lengre. På kort sikt skal dette bidra til å stabilisere kjøttprisene. Men på lang sikt vil størrelsen på den amerikanske storfeflokken stadig bli mye mindre, og det har svært alvorlige implikasjoner for vår evne til å brødfø oss i 2023 og utover.

Nord-Texas har blitt episenteret for denne raskt voksende krisen. Takket være tørken er det rett og slett ikke nok gress og ikke nok vann, og mange gårdbrukere har blitt tvunget til å ta noen virkelig tøffe avgjørelser...

Gårdbrukere i Nord-Texas selger kveg i tusenvis ettersom gress og vann forsvinner under en voksende sommertørke.

Videoer spredt på sosiale medier lørdag og søndag viser lastebiler og tilhengere i kø kilometervis utenfor husdyrmarkedene.

På Decatur Livestock Market sa eier Kimberly Irwin at lastebiler var parkert over 1.5 kilometer i hver retning, og til slutt losset mer enn 2600 dyr.

For mange av disse gårdbrukerne er det viktig at de får noe for dyrene sine mens de fortsatt kan.

I følge USDA er det store flertallet av beite- og utmarksarealene i regionen nå enten i "dårlig" eller "veldig dårlig" tilstand ...

Gress har sluttet å vokse uten regn og 100 graders temperatur. Gresshopper har angivelig ødelagt det som er tilgjengelig i noen fylker. Dammer for dyrene begynner nå også å få lite vann.

USDA la ut en rapport mandag som viser at 83 % av beite- og utmarksområdene nå anses for å være i dårlig til svært dårlig forfatning.

Normalt vil mange storfebrukere mate storfeet sitt med høy under slike omstendigheter, men prisen på høy har skutt i været det siste året...

Prisene på høy, som er mye brukt til å mate storfe, var 56 % høyere i april enn i 2021, ifølge en juni-rapport fra Federal Reserve Bank of Kansas City. Storfeprodusenter anslås å ha tapt penger de siste to månedene, ifølge en kostnad-og-avkastningsanalyse fra Iowa State University.

Så nå, selv om du kan finne høy til salgs, er det vanligvis så dyrt at det rett og slett ikke er økonomisk. Uten andre alternativer som gir mening, har noen storfebrukere i Texas faktisk bestemt seg for å selge hele flokkene sine...

Gårdbrukere i Sentral-Texas har lite høy å mate kyrne på grunn av tørkeforhold. Det betyr at noen gårdbrukere nå selger hele flokkene sine, inkludert eldre som kanskje ikke trives i de tørrere og varmere forholdene.

"Noen av disse rancherne er bare helt ute av gress og helt tom for vann," sa Uptmore. "De er presset med ryggen mot veggen og de har ikke noe annet alternativ."

Den gode nyheten er at en flom av storfekjøtt kommer inn i forsyningskjeden akkurat nå.

Og det vil absolutt bidra til å holde kortsiktige priser stabile.

Men hva skal vi gjøre neste år og utover?

Ifølge Bloomberg er mange gårdbrukere som dukker opp på disse auksjonene bokstavelig talt i "panikkmodus" fordi de er så ivrige etter å selge dyrene sine ...

Ranchere i topp storfestaten Texas kan ikke selge flokkene sine raskt nok med 100 grader Fahrenheit-temperaturer som gjør det for dyrt å opprettholde dyr.

Kostnadene for fôr, gjødsel og drivstoff har vært skyhøye. Det er også mangel på vann i staten, og lite høy. Det resulterer i at storfe blir auksjonert bort på salgsfjøs i Texas. Emory Livestock Auction Inc., litt over en times kjøretur østover fra Dallas, ser nesten firedoblet normalt antall med ranchere i "panikkmodus", sa Jack Robinson, en 83 år gammel auksjonarius.

Vanligvis vil gårdbrukere vente til storfeet deres har nådd ønsket vekt før de til slutt selger dem.

Dessverre tvinger denne nådeløse tørken mange gårdbrukere til å "selge mindre" ...

Storfefarmer Anthony Vybiral, som har vært i bransjen siden 90-tallet, sier at tørkeforholdene tvinger gårdeiere som ham til å «selge mindre».(størrelsen på dyra)

I løpet av en normal sesong veier kalver opptil 600 pund, sa Vyviral. Nå, sa rancheren, "noen av dem har veid 375 til 450 og de har solgt dem."

På slutten av dagen er ranching en bedrift.

Disse gutta prøver å tjene de pengene de kan under omstendighetene.

Selvfølgelig tenker de fleste amerikanere aldri på hvor kjøttet de spiser kommer fra, men det burde vi.

For som Texas rancher Jarrod Montford har påpekt, er vi avhengige av en veldig liten del av befolkningen for å mate alle oss andre...

«1,6 til 1,7 % av befolkningen mater resten. Det er ikke hvor dårlige vi er på slutten av dagen, sa Monfort. "Det er det faktum at hvis vi ikke overlever, svikter nasjonen vår," sa Montford.

Han har rett.

Vi trenger bøndene våre og gårdbrukerne våre, og vi setter ikke på langt nær nok pris på dem.

Ser vi fremover er det grunn til å være ekstremt bekymret.

Den nasjonale storfebesetningen har blitt mindre en stund, og nå truer denne trenden med å akselerere kraftig...

Landets kubesetning har krympet de siste to årene, men sommerens tørke sender mye av avlsbesetningen til foredlingsanlegget. Det vil kutte i kalvetallet de neste to til tre årene.

Det vi sårt trenger er en værforandring.

Så la oss håpe på kjøligere temperaturer og mye regn.

Dessverre er det meldt at denne neste uken skal være enda varmere, og det vil spesielt gjelde i sørvest...

Omtrent 85 % av den amerikanske befolkningen – eller 273 millioner mennesker – kan se høye temperaturer over 90 grader i løpet av neste uke. Og rundt 55 millioner mennesker kan se høye temperaturer på eller over 100 grader i løpet av de neste syv dagene.

Lørdag vil "sizzling temperatures" ta tak i Middle Mississippi Valley og Central Plains med temperaturer som er ventet å overstige 100 grader, sa værmeldingssenteret.

Dagtemperaturer kan toppe 100 grader over store deler av sørvest, med noen områder over 110 grader, ifølge senteret.

Selvfølgelig skjer alt dette i sammenheng med den verste globale matkrisen på flere tiår.

Hungersnød bryter allerede ut over hele verden, og den globale matforsyningen blir trangere for hver dag som går.

Vi ble advart om at dette kom, men de fleste ville ikke høre.

Nå nærmer vi oss en oppgjørsdag.

Jeg vil definitivt oppfordre deg til å fylle opp med kjøtt i ukene fremover mens det fortsatt er relativt billig, fordi utsiktene for 2023 og utover er definitivt ikke lovende.


PS! 100 grader Fahrenheit er ca 38 grader Celsius.

Kommentarer