Gi akt på deg selv og på læren

Av Øivind Andersen. 

"Gi akt på deg selv og på læren, hold ved med det! for når du det gjør, da skal du frelse både deg selv og dem som hører deg." 1 Tim 4, 16

Dette er en tredobbel formaning med et dobbelt løfte.

Først og fremst er dette ord til forkynnere, prester, misjonærer og andre som har sitt livskall i Herrens tjeneste.

Men det gjelder også alle kristne, for vi er jo alle kalt til å tjene Herren og vinne mennesker for ham.

Gi akt på deg selv!

Da mister vi troen på oss selv. Da blir vi redde for alt som kommer fra oss selv. Da kommer vi til å gå varsomt, og det blir ikke tale om å hevde seg eller stikke seg frem overfor andre. Å gi akt på seg selv er det samme som å ha selverkjennelse.

Gi akt på læren!

Læren er Guds ord. Men uttrykket brukes på en særskilt måte om det vitnesbyrd som Gud har vitnet om sin Sønn. Å gi akt på læren er først og fremst uttrykk for avhengighet av Jesus. Fremfor alt må en sette sin lit til Jesu Kristi person og stedfortredergjerning. Men ut fra det får en også bruk for alt annet Guds ord.

Hold ved med det!

Denne formaning er like nødvendig som de to første. Det kommer aldri noen tid da vi kan slutte med å gi akt på oss selv og på læren. Men det er ikke selvsagt at vi holder ut. Vi må gå inn for å holde ved med det, ikke minst i en tid som vår, da så mange røster roper på noe nytt. Ikke noe kan erstatte å gi akt på seg selv og på læren.

Den som gjør det, har Guds løfte på sin side om at en skal bli frelst selv og bli redskap til andres frelse.

Alle er enige om at vi som kristne må gå inn for å vinne andre. Men det er ikke alle som innser at vi bare kan gjøre det på den måten Gud viser oss!

La oss derfor følge disse tre formaninger! Da kommer vi til å oppleve løftene.

Kommentarer