Konstruert matkrise for å sikre fortsatt amerikansk dominans


I mars 2022 advarte FNs generalsekretær Antonio Guterres om en "orkan av sult og en nedsmelting av det globale matsystemet" i kjølvannet av krisen i Ukraina.

Guterres sa at mat-, drivstoff- og gjødselprisene gikk til himmels med forsyningskjeder som ble forstyrret, og la til at dette rammer de fattigste hardest og planter kimen til politisk ustabilitet og uro rundt om i verden.

Ifølge  International Panel of Experts on Sustainable  Food Systems, er det for tiden tilstrekkelig med mat og ingen risiko for global matforsyningsmangel, skriver forfatter  Colin Todhunter, som spesialiserer seg på utvikling, mat og landbruk.

Vi ser en overflod av mat, men skyhøye priser. Problemet er ikke matmangel, men spekulasjoner om matvarer og manipulering av et iboende mangelfullt globalt matsystem som tjener interessene til bedriftens landbrukshandlere og leverandører av innsatsvarer på bekostning av folks behov og ekte matsikkerhet.

Det er ikke første gang USA har konstruert en stor krise for å opprettholde globalt hegemoni og en økning i viktige råvarepriser som effektivt fanger land inn i avhengighet og gjeld.

Krigen i Ukraina er en geopolitisk handels- og energikonflikt. Det handler i stor grad om at USA engasjerer seg i en proxy-krig mot Russland og Europa ved å forsøke å skille Europa fra Russland og innføre sanksjoner mot Russland for å skade Europa og gjøre det ytterligere avhengig av USA.

Økonom professor  Michael Hudson  uttalte nylig at krigen til syvende og sist er mot Europa og Tyskland. Hensikten med sanksjonene er å hindre Europa og andre allierte i å øke sin handel og investeringer med Russland og Kina.

Nyliberal politikk siden 1980-tallet har uthulet den amerikanske økonomien. Med sin produktive base sterkt svekket, er den eneste måten for USA å opprettholde hegemoni på å undergrave Kina og Russland og svekke Europa.

Hudson sier at fra for ett år siden forsøkte Biden og de amerikanske neocons å blokkere Nord Stream 2 og all (energi) handel med Russland slik at USA kunne monopolere den selv.

Til tross for den "grønne agendaen" som for tiden presses frem, er USA fortsatt avhengig av fossilt brenselbasert energi for å projisere sin kraft til utlandet. Selv når Russland og Kina beveger seg bort fra dollaren, er kontrollen og prisingen av olje og gass (og resulterende gjeld) i dollar fortsatt nøkkelen til USAs forsøk på å beholde hegemoniet.

USA visste på forhånd hvordan sanksjonene mot Russland ville bli. De ville tjene til å dele verden i to blokker og gi næring til en ny kald krig med USA og Europa på den ene siden med Kina og Russland som de to hovedlandene på den andre.

Amerikanske beslutningstakere visste at Europa ville bli ødelagt av høyere energi- og matpriser, og matimporterende land i det globale sør ville lide på grunn av økende kostnader.

Les hele saken på The Herland Report

Kommentarer