Skikk dere ikke lik med denne verden

Av Øivind Andersen. 

"Skikk dere ikke lik med denne verden." Rom 12, 2

Å leve med Gud gjør et menneske naturlig og menneskelig. Det er synden som har gjort menneskene umenneskelige. Den har gjort oss hardhjertede, ondskapsfulle, misunnelige nytesyke og alt annet som gjør at denne verden blir så ond å leve i. Det er umenneskeligheten som er årsak til krig, nød, konsentrasjonsleirer, diktatur, sosial urettferdighet og mye annet av samme sort.

En kristen er nettopp ikke slik: Dersom Guds Ånd får leve og virke i ham, da kommer den sanne menneskelighet - en som synden har ødelagt - tilbake igjen.

Men å være menneskelig er såvisst ikke å skikke seg lik med denne verden. Det er innlysende at et nytt liv kommer til å vise seg i en ny måte å leve på. En kristen livsstil springer ut av et nytt liv i hjertet. Det er ikke noe som en kristen lager. Kristne mennesker kan ikke gå hen og bestemme en ny livsstil, slik noen hevder. Det kristne liv og den livsstil som følger av det, er gitt av Gud, og den er beskrevet i Guds ord, i formaningene om hvordan vi skal leve som kristne.

Det er klart at dette kommer til uttrykk i alle livets forhold. Det viser seg i klesdrakt. En kristen kler seg sømmelig. Det viser seg i vaner. Det viser seg ikke minst i valg av interesser, valg av venner, i hva man leser og bruker sin tid til.

En kristen er kalt til å følge Jesus, ikke til å følge med tiden.

Guds ord sier at vi ikke skal skikke oss lik med denne verden. Dette er Herrens tale, ikke menneskepåfunn eller sneversyn.

Å følge denne tale gir et rikt, godt og sant menneskelig liv, til ære for Gud og velsignelse for mennesker.

Er du til anstøt? Eller er du et godt eksempel?

Kommentarer