Siden sist Jul, da dronning Elisabeth II var regjerende

Av Dan Odfjell. 

Nå er hun dessverre nettopp gått fra oss 8. september i en alder av 96 år, beundret og elsket langt utenfor Englands grenser for sin verdighet og sin intelligens. Hennes ord var alltid rett frem. Og som hun sa, i påfølgende julehilsener til hele verden, jeg vet mange av oss nå representerer forskjellige trosretninger, men jeg er Kristen og jeg feirer Jul. Derfor tillater jeg meg å hilse til alle dere, Merry Christmas to all of you. Hvilken demonstrasjon av kongelige autoritet og suverenitet til siste stund. Hun ble utropt til Dronning meget ung bare 25 år gammel og regjerte slik i over 70 år, en stor beundrer av Winston Churchill som ved sitt mot, forutseenhet, talegaver samt intelligens hjalp Europa fra ikke å bukke under for Adolf Hitler og hans skrekk-regime.

Vår egen konge er også vår kirkes høye beskytter og jeg håper Kong Harald i sin neste julehilsen til det norske folket, fra Olav den Helliges tid, kan være like rett frem og ikke bukke under for fremmede og dikterende krefter. Men å respektere sin og vår norske religion og sitt ansvar uten å bukke under. Vi lever i påtvungne tider, og dronning Elisabeth bortgang virker umiddelbart som slutten på en epoke. Men det forhindrer ikke Kong Harald i å tale likefrem sannhet. Og dersom vår neste Konge ikke vil respektere og representere vår kristne tro er jeg en av dem som absolutt ikke ønsker ham som Konge. En konge skal respektere kontinuitet og tradisjon, eller så kan vi like gjerne greie oss uten en «oppstaset» figur.

Andre religioner får respektere sine egne, kristendommen har vært vår i over 1000 år. De som ikke orker å leve under vår konge har opsjonen å fraflytte Norge, ingen er tvunget til å bo her og verden er stor og tilgjengelig for alle som vil dyrke sin egen tro. Der er mellom 40 og 50 islamske land som medlemmer av FN, ingen skal måtte lide nød. Dessuten er religion for de fleste av oss en personlig sak i en moderne verden. Kompass retningen til Mekka for eksempel kan de som vil lett knele i retning av, fra hvorsomhelst på koden. I et sekulært samfunn gjelder frihet også mht til religion, ingen skal kunne tvinges til andres lydighet. Og i et godt fungerende demokrati er ytringsfriheten Hellig.

Det er en stund til jul og forhåpentlig vil verden bestå til den tid og lenger, selv om en atomkrig kan gjøre av med mange av oss. Men preget av den triste nyheten om Dronning Elisabeths avgang fant jeg det naturlige å skrive om dette. Dronningen behøver ikke lenger bekymre seg med krig og elendighet under tafatte ledere, tafatte i forhold i det minste til statsmannen Winston Churchill. Han sloss ikke bare for sitt eget land, i realiteten sloss han for hele den vestlige sivilisasjonen. Som nå er truet av ekstremister fra alle sider. Politiske ekstremister som også mener den hvite mann skylder dem noe. Alle skylder alle noe, både på godt og ondt, det gjelder ekstremister ikke minst. Pukking på rettigheter blir til krig.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant

Kommentarer