Vi blir fortalt hva vi skal tenke og føle


Jeg leste et sted at et tidlig eksempel på massepsykose var da prinsesse Diana døde på tragisk vis mens hun ble kjørt gjennom en parisisk tunnel. Strømmen av sorg, både fra britene og den verdensomspennende offentligheten, var ekstraordinær. Dette var en kvinne som ble drept i sin beste alder, med to små barn, en ekstremt trist hendelse. Men de fleste som sørget over hennes død kjente henne bare ved å lese om henne i avisene. Selvfølgelig følte de av oss med noen form for empati trist, som vi ville gjort når vi leste om enhver mor som dør for tidlig, men dette var et skritt lenger enn det. Det var på grensen til å bli fortalt hva de skulle gjøre og hvordan de skulle føle av media. Gå ut av linjen, tenk annerledes, still spørsmål om hennes død og du ble skutt ned, det må være noe galt med deg.

En lignende ting skjedde med 9/11 i USA og uten tvil andre hendelser rundt om i verden. Mens mennesker har sørget kollektivt siden uminnelige tider, har disse hendelsene skjøvet utover de tidligere grensene på en eller annen måte. Som jeg sier, det føltes som å bli fortalt hvordan jeg skulle føle eller tenke på en eller annen måte.

Fremkomsten av sosiale medier og atferdsmessige nudging-team presset disse grensene enda lenger inntil den pandemiske massepsykosen skjedde. Men gradvis, gjennom 2022, forlot flere og flere mennesker massepsykosen og vendte tilbake til den virkelige verden. Færre masker, mindre snakk om lockdowns og vaksinepass og en gradvis tilbakevending til ekte vitenskap, hvor fortellingen begynte å bli utfordret.

Jeg frykter at med dronning Elizabeth IIs død, vil mange vende tilbake til massepsykosen deres, og bli fortalt hvordan de skal føle og tenke og derfor orientert om hvordan de skal føle og tenke om andre problemer. Samtidig som de skyter ned alle som velger å føle og tenke annerledes. Allerede er landet i ferd med å stenge ned «av respekt i denne tiden med nasjonal sorg». Sporten blir avlyst, arrangementene stengt, til og med været har blitt avbrutt!

Jeg er helt klar for en slags folkesorg for de som ønsker det. Ja, bruk et svart armbånd og ha en slags stillhet, men hvorfor avbryte alt. For det første tviler jeg sterkt på at dronningen, som ikke nøt noe oppstyr, ville ha ønsket disse arrangementene avlyst. Og for det andre, nok en gang vil dette ramme de fattigste hardest i en ekstremt vanskelig tid. Avlyste arrangementer betyr at folk blir bedt om ikke å komme på jobb og til slutt ikke får betalt.

Allerede blir enkeltpersoner og bedrifter jaget for å stenge butikken fordi det er den rette tingen å gjøre. Det større gode har blitt bestemt, og du skal gjøre som du blir fortalt eller møte å bli utstøtt fra samfunnet.

Kommentarer