Nei til forbud mot konverteringsterapi

Høringssvar

Forslaget til forbud mot konverteringsterapi er et meget inngripende tiltak i forhold til menneskets egen rett og frihet til å treffe valg av betydning for eget liv.

Dette forslaget er annerledes enn det som forelå fra Solberg-regjeringen og er utvidet til å gjelde ytringer og samtaler som kan finne sted i religiøse sammenhenger, dvs. i kirken/menigheter, som kommer i kontakt med homofile/ lesbiske.

Det er her betimelig å minne om at departementets lovavdeling, ved Solberg-regjeringens forslag, påpekte at et forbud mot konverteringsterapi ville gripe inn i voksne menneskers selvbestemmelsesrett og religionsfrihet om forbudet skulle gjelde dem. De kunne derfor bare fremme at forbudet skulle gjelde barn under 18 år og ikke voksne mennesker.

I dette nye forslaget er det ikke tatt hensyn til dette! Hvorfor ikke??

Det drives ingen konverteringsterapi i Norge, så langt oss bekjent. Men det kan godt tenkes at kristne sjelesørgere/ menighetsledere/ prester kan havne i samtale med mennesker som er opptatt av- og sliter med kjønnsproblematikk på egne vegne, og som ut fra det kan tenkes å søke hjelp i menigheten.

Et forbud mot å forkynne bibelske sannheter/ skriftsteder og samtaler med homofile/ lesbiske som på eget initiativ søker råd og veiledning i en kristen sammenheng er ikke i samsvar med religionsfriheten, og det er helt uakseptabelt at et slikt forbud skal nedsettes i lovs form.

Vi vil hevde at dette lovforslaget bryter med Grunnlovens § 2 hvor det heter: «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Denne Grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.»

Vi vil hevde at lovforslaget bryter med Bibelens prinsipper for et liv i frihet. Følgelig også med menneskerettighetene.

Vi mener også at dette nye lovforslaget bryter med både § 16 hvor det heter: «Alle innbyggere i riket har fri religionsfrihet» og § 100 hvor det heter: «Ytringsfrihet bør finne sted.», i Grunnloven.

I § 100 står det videre: «Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver. Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser.»

Med andre ord: Forslaget til den nye loven bryter med Grunnlovens demokratiske prinsipper om frihet, både for enkeltpersoner, organisasjoner og lag.

Når det gjelder privatliv og familieliv, så heter det i Grunnlovens § 102: «Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon. Husransakelse må ikke finne sted, unntatt i kriminelle tilfeller. Statens myndigheter skal sikre et vern om den personlige integritet.»

Loven vil gripe inn mot religionsfriheten og ytringsfriheten og føre landet mot et angiversamfunn helt inn i hjemmet. Familien og foreldreretten vil svekkes i samfunnet, og vil ikke lenger ha den funksjon som hjørnestein i et samfunn som den har hatt. Foreldrene vil heller ikke lenger kunne veilede sine barn om hva som er rett eller galt om mann og kvinne etter den bibelske etikk.

Lovens forslag bryter med biologiske sannheter, og er, som allerede nevnt, et brudd på kristne verdier som vårt land er bygget på. I dag viser undersøkelser fra skolehelsetjenesten at det er psykiske problemer i den oppvoksende generasjon. Barn og unge trenger å snakke med voksne personer i et samfunn hvor disse får veldig mange inntrykk fra forskjellige hold.

Lovforslaget skal bidra til å forsterke barn og unges egen identitetsforståelse. Men ved å innføre denne nye loven tror vi tvert imot at dette vil forsterke forvirring og usikkerhet rundt egen identitetsforståelse og dermed øke de psykiske problemene som vi i dag har blant barn og unge.

Vi vil avslutningsvis konkludere med at lovens forslag bryter med demokratiet og menneskerettighetene ved at den innsnevrer menneskenes frihet og lar staten innskrenke og avgjøre borgernes frihet.

Etter vår oppfatning er det en totalitær ideologi som skjuler seg i forslaget hvor religions- og samvittighetsfriheten blir begrenset og utsatt for unødig press både i familien og som enkeltindivid.

Derfor kan ingen Bibel-orientert kristen kunne godta lovforslaget, men vil karakterisere det som opprør mot Den treenige Gud og evangelisk-luthersk kristendomsforståelse som er basert på Bibelens selvforståelse.

Bjarne Bjelland
Jostein Bjerga
Olav Hermod Kydland

Kommentarer