USA-NATO (og Norges) angrepskrig mot Jugoslavia

Fra Global Research E-bok. - Tipset av P54. 

Her kan du lese om krigen som norske politikere var med på og hyllet.

Først publisert 21. mars 2021

***

Forord

For 22 år siden i morgentimene den 24. mars 1999 begynte NATO bombingen av Forbundsrepublikken Jugoslavia. "Operasjonen fikk kodenavnet "Allied Force" - en kald, uinspirert og perfekt beskrivende moniker" ifølge Nebosja Malic. 

I 1999, da Beograd ble bombet, var barnesykehuset gjenstand for luftangrep. Det hadde blitt pekt ut av militære planleggere som et strategisk mål.

NATO uttalte at for å "redde livene" til de nyfødte, bombet de ikke den delen av sykehuset der babyene bodde, i stedet siktet de inn mot bygningen som huset strømgeneratoren, noe som betydde ikke mer strøm til kuvøsene. Det dette betydde var at hele sykehuset ble ødelagt for alle formål og mange av barna døde.

Jeg besøkte det sykehuset, ett år etter bombingen i juni 2000, og så med egne øyne hvordan de gjorde det med største nøyaktighet. Dette er krigsforbrytelser som bruker NATOs såkalte smarte bomber.

I Jugoslavia var den sivile økonomien målet: sykehus, flyplasser, offentlige bygninger, produksjon, infrastruktur, for ikke å snakke om kirker fra 1600-tallet og landets historiske og kulturelle arv.

Årsakene til og konsekvensene av denne krigen har vært gjenstand for en omfattende desinformasjonskampanje i media, som har forsøkt å kamuflere NATO og USAs krigsforbrytelser.

Det er viktig å merke seg at et (korrupt) segment av selverklærte «progressive» i Vest-Europa og Nord-Amerika var en del av denne desinformasjonskampanjen, og presenterte NATOs militære intervensjon som en nødvendig humanitær operasjon rettet mot å beskytte rettighetene til etniske albanere i Kosovo .

Inngrepet var i strid med folkeretten. President Milosevic hadde under Rambouillet-samtalene i 1998 nektet stasjonering av NATO-tropper inne i Jugoslavia.

Kosovo Liberation Army (KLA)

Demoniseringen av Slobodan Milošević   har gjennom årene tjent til å opprettholde legitimiteten til NATO-bombingene, samt skjule forbrytelsene begått av Kosovo Liberation Army (KLA). Det har også gitt troverdighet til "en krigsforbryterdomstol" under jurisdiksjonen til de som begikk omfattende krigsforbrytelser i sosial rettferdighets navn.

Slobodan Milosevic ble arrestert og deportert til Haag Tribunal ICTY interneringssenter. Avhandlingen om rettferdig krig ble også opprettholdt av flere fremtredende intellektuelle som så på Kosovo-krigen som: "en rettferdig krig".

På sin side ble Kosovo Liberation Army (KLA) opprettholdt som en bona fide frigjøringsbevegelse, støttet av vestlig etterretning, finansiert og trent av USA og NATO. UCK hadde bånd til organisert kriminalitet. Den hadde også koblinger til Al Qaida. UCK-leder Hashim Thaci har vært på Interpols liste på 1990-tallet.

Miloševićs død
11. mars 2006 ble Milošević funnet død i fengselscellen sin. Ifølge advokaten hans, som hadde vært i kontakt med ham, var Milosevic blitt forgiftet. Nøyaktig ti år senere, 24. mars 2016 ,  frikjente Haag ICTY Tribunal Milosevic og sa at han var uskyldig i forbrytelsene han ble anklaget for.

I en bitter ironi ble tidligere UCK-leder Hashim Thaci belønnet for sine forbrytelser, utnevnt til statsminister i Kosovo i 2008, og deretter president i begynnelsen av april 2016.

I mellomtiden etablerte USA Camp Bondsteel i 1999, "den største og dyreste utenlandske militærbasen bygget i Europa siden Vietnamkrigen".

Det tok det "internasjonale samfunnet" mer enn tjue år å erkjenne at Hashim Thaci hadde begått omfattende forbrytelser mot menneskeheten.

I juni 2020 ble Kosovos president Hashim Thaci «tiltalt for 10 tilfeller av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for sin rolle i landets konflikt på 1990-tallet» av Kosovo-tribunalet i Haag. Han blir fortsatt beskrevet som en krigshelt.

Tjue år senere er det nå godt etablert at krigen mot Jugoslavia ble ført på et oppdiktet humanitært påskudd og at omfattende krigsforbrytelser ble begått av NATO og USA.
.

I ettertid var krigen mot Jugoslavia en "dressprøve" for påfølgende USA-NATO-sponsede "humanitære kriger" inkludert Afghanistan (2001), Irak (2003), Libya (2011), Syria (2011), Ukraina (2014), Jemen (2015).

Hvem er krigsforbryterne? I en bitter ironi er det såkalte internasjonale forbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag kontrollert av de som har begått omfattende krigsforbrytelser.

I følge Nürnbergs rettsvitenskap består den ultimate krigsforbrytelsen i å starte en krig. I følge William Rockler, tidligere aktor ved Nürnberg War Crimes Tribunal:

«Bombekrigen [1999] bryter og ødelegger de grunnleggende bestemmelsene i FNs pakt og andre konvensjoner og traktater; angrepet på Jugoslavia utgjør den mest frekke internasjonale aggresjonen siden nazistene angrep Polen for å forhindre "polske grusomheter" mot tyskere. USA har forkastet pretensjoner om internasjonal lovlighet og anstendighet, og begitt seg ut på en kurs med rå imperialisme løpsk.»

I følge Nürnbergs rettsvitenskap er NATOs stats- og regjeringssjefer ansvarlige for den øverste forbrytelsen: «forbrytelsen mot fred».

Reagans NSDD 133 (1984) "Secret and Sensitive"
Det er bevis på at den amerikanske administrasjonen i samarbeid med sine allierte tok beslutningen på begynnelsen av 1980-tallet om å destabilisere og demontere Jugoslavia. ( Se kapittel I )

Beslutningen om å ødelegge Jugoslavia som et land og dele det opp i en rekke små proxy-stater ble tatt av Reagan-administrasjonen på begynnelsen av 1980-tallet.

Et «Secret Sensitive» National Security Decision-direktiv (NSDD 133) med tittelen «USAs politikk overfor Jugoslavia». (Deklassifisert) satte det utenrikspolitiske rammeverket for destabiliseringen av Jugoslavias modell for markedssosialisme og etableringen av en amerikansk innflytelsessfære i Sørøst-Europa.

Jugoslavia i kjølvannet av andre verdenskrig var i mange henseender «en økonomisk suksesshistorie» for markedssosialismen. I de to tiårene før 1980 var den årlige veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) i gjennomsnitt 6,1 prosent, medisinsk behandling var gratis, graden av leseferdighet var 91 prosent, og forventet levealder var 72 år.

Mens NSDD 133 i seg selv var et noe uskyldig dokument, ga den legitimitet til å pålegge «frie markedsreformer». En rekke hemmelige etterretningsoperasjoner ble også iverksatt, som besto i å opprette og støtte løsrivelige paramilitære hærer, først i Bosnia og deretter i Kosovo.

Disse hemmelige operasjonene ble kombinert med destabiliseringen av den jugoslaviske økonomien diskutert i kapittel I nedenfor. Anvendelsen av sterk økonomisk medisin under roret til IMF og Verdensbanken førte til slutt til ødeleggelsen av Jugoslavias industrielle base, bortfallet av arbeiderkooperativene og den dramatiske utarmingen av befolkningen.

Kosovo "Uavhengighet"
Registreringen av krigsforbrytelser mellom USA og NATO er viktig for å vurdere den siste utviklingen i Kosovo.

Fra starten av sine respektive mandater i juni 1999 har både NATO og FNs misjon til Kosovo (UNMIK) aktivt støttet UCK, som har begått en rekke grusomheter.

Siden 1999 har statsterrorisme i Kosovo blitt en integrert del av NATOs design.

Ødeleggelsen av Forbundsrepublikken Jugoslavia er preget av tre sammenhengende prosesser:

1) destabiliseringen av Jugoslavias nasjonale økonomi som startet på begynnelsen av 1980-tallet,

2) den skjulte støtten til væpnede opprør i Bosnia, Kosovo og Makedonia,

3) NATOs bombekampanje i 1999.

Denne e-boken er et tilbakeblikk. Det tar leseren tilbake i historien. Flere av tekstene ble skrevet på høyden av bombekampanjen i 1999 eller kort tid etter.

I kapittel 1 som ble skrevet i 1995 (senere oppdatert), gjennomgår vi ødeleggelsen og delingen av den føderale republikken Jugoslavia, inkludert den konstruerte konkursen som ble pålagt av Verdensbanken, som førte til bortfallet av Jugoslavias industrisektor på slutten av 1980-tallet.

1. januar 1990 lanserte IMF sin økonomiske "sjokkbehandling"-pakke som krevde suspensjon av overføringsbetalinger fra Beograd til regjeringene i republikkene og de autonome provinsene. I ett slag hadde reformatorene konstruert sammenbruddet av Jugoslavias føderale finansstruktur og dødelig såret dens føderale politiske institusjoner.

Kapittel II , fokuserer på rollen til Kosovo Liberation Army (KLA). UCKs bånd til organisert kriminalitet var ikke bare kjent, de ble aktivt fremmet av USA og NATO.

Kapittel III  undersøker spørsmålet om krigsforbrytelser som følge av NATOs «humanitære bombinger» i mars-juni 1999, hovedsakelig rettet mot sivile. Opptil tretti prosent av de drepte i bombeangrepene var barn. I tillegg til bruk av klasebomber, brukte Alliansen giftige radioaktive granater og missiler som inneholdt utarmet uran.

Kapittel IV  gjennomgår «NATOs terrorstyre» i Kosovo i kjølvannet av krigen i 1999. Massakrene rettet mot serbere, etniske albanere, romfolk og andre etniske grupper ble utført etter instrukser fra den militære kommandoen til Kosovo Liberation Army (KLA). 

Kapittel V fokuserer på installasjonen av en de facto "mafiastat" i Kosovo.

Kapittel VI  analyserer miljøkatastrofen som følge av USA-NATO-bombingen av Pancevos kjemiske våpenanlegg nær Beograd.

Kapittel VII fokuserer på spredning av radioaktivt støv fra bruk av ammunisjon med utarmet uran under de 78 dager lange bombeangrepene. Disse bombeangrepene resulterte i en betydelig forekomst av kreft, spesielt blant barn.

Kapittel VIII analyserer 2001-terrorangrepene i Makedonia ledet av National Liberation Army (NLA), en tilknyttet Kosovo-basert UCK.

Kapittel IX  fokuserer på den sentrale rollen til Al Qaida og dens koblinger til de væpnede opprørene i Bosnia, Kosovo og Makedonia.

 

Bortsett fra mindre redigeringer, ble disse kapitlene skrevet fra 1995 til 2001. Flere kapitler ble skrevet på høyden av bombekampanjen i 1999.

Michel Chossudovsky, Global Research, Montreal, 24. mars 2021

Om forfatteren:

Michel Chossudovsky er en prisvinnende forfatter, professor i økonomi (emeritus) ved University of Ottawa, grunnlegger og direktør for Center for Research on Globalization (CRG), han er forfatter av elleve bøker inkludert The Globalization of Poverty og The New World Order (2003), America's "War on Terrorism" (2005), Towards a World War III Scenario: The Dangers of Nuclear War (2011), The Globalization of War, America's Long War against Humanity (2015). Han er bidragsyter til Encyclopaedia Britannica. 

Hans forfattere er utgitt på mer enn tjue språk. 

I 2014 ble han tildelt republikken Serbias gullmedalje for fortjeneste for sine forfatterskap om NATOs angrepskrig mot Jugoslavia. 

Michel Chossudovsky , Global Research, mars 2021, crgeditor@yahoo.com

Se Michel Chossudovsky, Biografisk notat

 

Opphavsrett: Senter for forskning om globalisering (CRG). mars 2021.

Forord og innledningskapittel kan kryssposteres med en lenke til den komplette e-boken.

Hvis du ønsker å bruke eller reprodusere teksten i e-boken eller deler av den, vennligst kontakt Michel Chossudovsky på crgeditor@yahoo.com

Kommentarer