Digitale penger vil bli koblet til ditt karbonavtrykk

Av P54. 

WEF oppfordrer regjeringer over hele verden til å koble digitale penger til ditt karbonavtrykk.

Store banker slår seg sammen med Feds for å teste digitalt dollarpilotprogram midt i FTX-kryptovalutaskandalen

Federal Reserve Bank of New York samarbeider med en rekke globale finansgiganter for å lansere et 12-ukers digitalt dollarpilotprogram, akkurat som FTX-kryptovalutaskandalen ryster forbrukernes tillit til digital valuta.

Federal Reserve Bank of New York kunngjorde at den ville slå seg sammen med globale finansgiganter for å lansere et 12-ukers digitalt dollarpilotprogram.

New York Feds eksperiment vil gjennomgå hvordan banker er i stand til å behandle digitale dollartokens i sentralbanksystemet og kvantifisere deres innvirkning, med bistand fra noen av de største finansinstitusjonene i verden.

Citigroup, HSBC Holdings, Mastercard og Wells Fargo & Co. var blant de store bankene som sies å delta i pilotprogrammet, som ble ledet av Feds New York Innovation Center (NYIC), ifølge en pressemelding 15. november.

Kunngjøringen ble gjort kort tid etter at nyhetene om FTX-skandalen brøt ut, som har rystet forbrukernes tillit til digital valuta og blokkjedetransaksjoner.

"NYIC ser frem til å samarbeide med medlemmer av bankfellesskapet for å fremme forskning på aktivatokenisering og fremtiden til finansmarkedsinfrastrukturer i USA etter hvert som penger og banker utvikler seg," sa Per von Zelowitz, direktør for NYIC.

Utforske muligheten for sentralbankers digitale valutaer

Noen analytikere ser på pilotprosjektet som et tegn på at sentrale finansinstitusjoner fortsatt har tillit til bruken av denne teknologien.

Kryptovaluta og blokkjedeteknologi har blitt viktige faktorer i finansverdenen det siste tiåret, etter innledende skepsis fra vanlige institusjoner.

Selv om private kryptovalutaer og stablecoins har vært i en dyp nedgang siden toppen for et år siden, har teknologien bak digitale tokens tiltrukket seg interesse fra både private finansinstitusjoner og sentralbanker over hele verden.

Sentralbanks digitale valutaer (CBDCs) er det digitale token-formatet for fiat-penger utstedt av sentralbanker og kan utveksles mellom finansinstitusjoner for å forbedre eksisterende avregnings- og oppgjørsprosesser.

Offisiell aksept fra Federal Reserve av digitale dollartokens kan muligens forbedre effektiviteten og hastigheten til det globale finansielle systemet.

Michelle Neal, leder av New York Fed's Markets Group og medlem av eksekutivkomiteen, sa til Reuters at bruken av en digital sentralbankdollar kan fremskynde oppgjørstiden i valutamarkedene.

Mange sentralbanker rundt om i verden har allerede kunngjort at de utvikler eller vurderer fremtidig bruk av digitale valutaer av publikum, inkludert å utstede sine egne CBDC-er.

Minst 112 land, som representerer mer enn 95 % av globalt BNP, utforsker en CBDC, ifølge Atlantic Council.

Det tre måneder lange prosjektet, som New York Fed kaller det regulerte ansvarsnettverket, eller RLN, vil bli utført i et testmiljø med kun simulerte data, rapporterte Reuters.

RLN-programmet vil simulere digitale penger som representerer innskuddene til bankenes kunder og gjøre opp gjennom simulerte Fed-reserver på en delt distribuert hovedbok.

Deltakerne vil foreslå ytterligere forbedringer ved slutten av programmet for å vurdere hvordan bruk av digital valuta kan bli en gjennomførbar mulighet i fremtiden.

"Prosjektet vil også teste gjennomførbarheten av en programmerbar digital pengedesign som potensielt kan utvides til andre digitale eiendeler, samt levedyktigheten til det foreslåtte systemet innenfor eksisterende lover og forskrifter," ifølge pressemeldingen.

Fed går videre med digital valuta

Fed tok sitt første skritt mot lovlig å vurdere bruken av CBDC i januar, etter å ha gitt ut et diskusjonspapir om emnet og åpnet en fire måneder lang diskusjonsperiode for å motta innspill fra publikum.

Avisen sa at en CBDC kunne strømlinjeforme internasjonale transaksjoner og videre opprettholde den amerikanske dollarens dominerende rolle som verdens reservevaluta og forhindre rivaliserende digitale valutaer fra å bli mer populære.

Beijing har jobbet med et digitalt yuan-prosjekt i årevis, med den hensikt å tvinge innbyggerne til å betale for varer og tjenester uten fysisk valuta og integrere det i sitt sosiale kredittpoengsystem.

"Vi ser frem til å engasjere oss med publikum, folkevalgte og et bredt spekter av interessenter når vi undersøker de positive og negative sidene ved en digital sentralbankvaluta i USA," sa Fed-formann Jerome Powell etter utgivelsen av avisen.

Tidligere har Powell uttalt at han var "legitimt usikker på om fordelene oppveier kostnadene eller omvendt på en CBDC", men at hans "sinn er åpent" for konseptet.

Han sa at enhver utvikling av en digital valuta av Federal Reserve ville kreve kongressautorisasjon og bred støtte fra publikum.

New York Fed sa at funnene fra det nye pilotprosjektet vil bli utgitt etter at den 12-ukers testen er avsluttet.

Den uttalte også at pilotprogrammet ikke var ment å fremme noe spesifikt politisk resultat eller antyde at Fed ville ta en viktig beslutning om hvorvidt de skulle innføre en CBDC i nær fremtid.

Tilbake i september sa finansminister Janet Yellen at USA måtte være forberedt på å lansere en CBDC om nødvendig.

"Akkurat nå er noen aspekter av vårt nåværende betalingssystem for trege eller for dyre," sa Yellen.

CBDC og personvernrettigheter

Mange kritikere er imidlertid bekymret for at en digital valuta vedlikeholdt av en sentral myndighet kan føre til tap av personvern, tilsvarende det som planlegges av det kinesiske kommunistpartiet (KKP).

"Uten personvern er blockchain et perfekt verktøy for garantiløs finansiell overvåking. La oss ikke lure oss selv ved å late som noe annet," sa Paul Grewal, sjefsjurist i Coinbase, i en tweet forrige måned.

En digital dollar ville ikke være anonym, innrømmet Powell, som har stilt spørsmålstegn ved implementeringen av et slikt system, ettersom det bare kunne innføres dersom det var knyttet til et digitalt ID-system.

"Vi ville være ute etter å balansere personvern med identitetsverifisering, som selvfølgelig må gjøres i dagens tradisjonelle banksystem også," sa han mens han deltok på et arrangement på Banque de France 27. september.

Siden digitale ID-er åpenbart vil være knyttet til en persons økonomiske transaksjoner, så vel som deres sosiale medieaktivitet, kan de brukes av både offentlige og private organisasjoner for å nekte tilgang til visse tjenester.

KKP forsøker å integrere sin digitale valuta med sitt sosiale kredittsystem, som kan bestemme hvilke finansielle transaksjoner som skal gis til innbyggerne basert på deres overholdelse av partiregler.

World Economic Forum (WEF) har i mellomtiden oppfordret regjeringer over hele verden til å koble digitale IDer og digitale valutaer til samsvar med bruk av karbonavtrykk, kommentarer på sosiale medier og samsvar med covid-19-vaksine, alt i sikkerhetens navn.

Senator Ted Cruz (R-Texas), sammen med to andre republikanske senatorer tilbake i mars, introduserte et lovforslag for å forby Federal Reserve fra å utstede CBDC-er direkte til individuelle amerikanere, på grunn av bekymring for at det kan ende opp med å bli brukt som en finansiell overvåkingsverktøy fra staten.

"Dette lovforslaget går langt i å sikre at store myndigheter ikke prøver å sentralisere og kontrollere kryptovaluta slik at den kan fortsette å trives og blomstre i USA," sa Cruz.

Originalartikkel finner du HER

Kommentarer