Norsk venstreside i forlegenhet?

Av Dan Odfjell. 
Foto: Olav Olsen. 

Ja, det kan se ut som om Jonas Gahr Støre har vært for overivrig i å støtte det offensive Nato og dets generalsekretær Jens Stoltenberg i blind støtte til den opplagte USA dirigerte propagandaen mot Russland. Å pøse på med våpen og støtte til den tvilsomme skuespilleren Volodymyr Zelenskyy var å ta side mot vår store nabo i nord, var nå det så lurt? Hva med i morgen når realitetene bedre kan vurderes; for eksempel hvorfor sende norske kampvåpen til Ukraina i krig med Russland, sågar et klart brudd på norsk våpeneksport-betingelser.
 
For meg virker Norge som en lydig puddel overfor USA og det uten å forstå eller ville forstå at denne krigen ikke startet sist februar, men for mange år siden med USA involvert på «innsiden» i Ukraina, minst tilbake til 2014 og Minsk avtalene, og om Natos ukloke, stadig østlige, offensive manøvreringer i mellomtiden. Vi må forstå at Russland er sikkerhets-opptatt, akkurat som John F Kennedy gjorde det klart under Kuba-missil-krisen i 1961. Jeg forstår derfor Russland bedre enn USA i krisen som samtidig har vært en propagandakrig, vunnet av USA, urettmessig. 
 
Resultatet, dessverre, av de voldsomme Russland-sanksjonene, anført av USA, ja påtvunget det svake EU, er blitt til en voldsom boomerang, Russland har greid seg noenlunde, men Europa ikke, og EU lider og fryser, ikke minst etter at noen fant på å sabotere gassledningene i Østersjøen med nær katastrofale følger for Tyskland og EU; økonomisk, menneskelig og industrielt. Dersom det viser seg at Biden-regimet står direkte eller indirekte bak denne «Europa-fiendtlige handlingen», blir Atlanterhavs-kløften vanskelig å reparere og Nato som organisasjon skadeskutt. Jeg konkluderer dette på grunnlag av hva jeg kan observere og annamme.
 
Men NRK og riksmediene kan ikke opplyse folket slikt, de er i realiteten taushetsbundet og/eller sensurert. Dog, de og vi alle vet at det første som tapes i krig, er sannheten. Der var aldri grunn til å tro at denne krigen var annerledes. Mange med meg mener begge sider har gjort feil, men at USA er den hovedansvarlige og det av imperialistiske grunner. Russland er europeisk og ikke kinesisk, og Europa og Russland sammen var en utfordring for USA. Heri ligger mye av sannheten, det geopolitiske.
 
Det litt merkelige er at det nå plutselig er venstresiden i USA som presser på for fred i Ukraina, hvilket jeg tar som inspirert av dem der borte som forstår at det er USA som har kjørt seg fast, ikke Vladimir Putins Russland. Sistnevnte forakter Woke og vestlig dekadens og ugudelighet og beskytter seg fra tilsvarende liberal løssluppenhet. Det er forresten rimelig trygt å bevege seg ute nattetider i Moskva, men livsfarlig i New York og andre amerikanske storbyer med drugs og skyting på åpen gate. Men dette forteller de vestlige medier oss ikke om.
 
Om krigen nå kan avsluttes, blir det mest på Russlands betingelser, det ligger i kortene og har egentlig ligget der hele tiden, men har vært fortiet av haukene. For Russland sto dette om deres eksistens, for USA var det kun et uttrykt ønske om å knuse både Russland og Putin. Sistnevnte er ikke perfekt, det tror jeg han utmerket godt vet selv. Men han er nasjonalist og kan appellere til patriotisme, hva kan USA og EU lenger appellere til, uten kristendommen lenger samlende i bunn? Eller hva med dekadens, er den samlende?
 
Dan Odfjell, Samfunnsdebattant 

Kommentarer