Derfor jubler dere av glede

Av Øivind Andersen. 

«Derfor jubler dere av glede, selv om dere nå en liten stund, når så skal være, har sorg i mange slags prøvelser.» 
1 Pet 1, 6

Det er et underlig ord: Derfor jubler dere av glede - om dere har sorg.

Det lyder meningsløst menneskelig sett. Kan en fryde seg når en har sorg?

Her er tale om kristne mennesker i prøvelser og trengsel som gjør veien tung og vanskelig å komme frem på. Men disse kristne har lært noe om denne veien. De har opplevd at Guds løfter holder, og det har åpenbart Jesus for dem på en måte de ellers ikke hadde kunnet få se ham på.

Gud kan ikke frita sine troende for vanskeligheter og trengsler. Det er nettopp i trengsel at Herren er funnet såre stor. Salme 46

Det er med en kristen som med et strengeinstrument. Instrumentet må stemmes, ellers blir det falskt. Våre hjertestrenger må også stemmes for at vårt vitnesbyrd kan være rent i klangen og til ære for Jesus og velsignelse for våre medmennesker.

«Når hjertet sitter mest beklemt, da bliver frydens harpe stemt!» Sangboken nr. 638, vers 5

I trengsel og vanskeligheter avslører Gud oss på ny. Vi mister atter troen på oss selv. Vi må på ny klynge oss til Guds ord og løfter, og Jesus alene er vårt håp og vårt lys.

Dette skaper midt i trengselen en indre glede i hjertet, fordi vi blir nærmere knyttet til Jesus. Vi får en tro som er prøvet, det vil si som opplever at Guds løfter holder! Denne tro og tillit til Jesus er mer verd enn gull, sier Guds ord her. Gullet må renses ved ild, hjertet og tilliten til Jesus renses gjennom trengsler og prøvelser.

Dette vet den som har åndelig erfaring. Derfor fryder han seg om han enn nå, når tingenes tilstand er slik som de er i denne verden, har sorg en liten stund ved alle slags prøvelser.

Og over det hele står Guds løfter om at vi skal ikke prøves over evne. Han skal gjøre både prøven og dens utgang slik at vi kan tåle den. For han er trofast! [1 Kor 10, 13]

Kommentarer