Det tålmod og den trøst som Skriftene gir

Av Øivind Andersen. 

«Alt som før er skrevet, det er skrevet oss til lærdom, for at vi skal ha håp ved det tålmod og den trøst som skriftene gir.» Rom 15, 4

 Ordene «alt som før er skrevet» gjelder Det gamle testamente.

 Det er skrevet til lærdom for oss som lever i den nytestamentlige tid. Det gamle testamente er altså en undervisning som vi har bruk for som kristne. Det er ikke bare en innledning til Det nye testamente. Det er ikke noe kristne mennesker kan stille seg likegyldig til. Fremfor alt må det ikke skjaltes ut, slik det ofte blir gjort i dag.

 Alt som står skrevet i Det nye testamente, ligger skjult i Det gamle testamente. Likeså er Det gamle testamente åpenbart i det nye. Dette har vært de kristnes syn fra begynnelsen av, fordi det er Guds eget ords syn på seg selv.

 Du som er en kristen, skal lese Det gamle testamente flittig og nøyaktig. Meget av det forstår du ikke. Men det skal du ikke bry deg om. Går du inn for å ta lærdom av det og la Det gamle testamente undervise deg, får du mer og mer lys etter som det får deg i tale. [Ord 4, 18]

 Av det ord vi har for oss her, ser vi at det inneholder lærdom som er nødvendig for oss. Det er en lærdom som setter oss i stand til å tåle påkjenninger. Den gir oss tålmod. Samtidig gir den oss trøst. Det er en uendelig rikdom av Guds løfter til mennesker i alle slags situasjoner der vi trenger hjelp.

 Gjennom det tålmod og den trøst som Skriftene gir, fødes det håp i våre hjerter. For alle Skriftene fra begynnelsen til slutt er et eneste sammenhengende vitnesbyrd om Guds Sønn. Det var dette Jesus underviste Emmaus-vandrerne om Luk 24, 25–27, og likeså sine apostler. Gjennom dette begynte hjertet å brenne i dem, og de ble Jesu vitner.

 Bruk da Det gamle testamente, og be Jesus om å forklare det for ditt hjerte!

Kommentarer