Tvil vs Vantro

Av Øivind Andersen. 

"Da Johannes i fengslet hørte om Kristi gjerninger, sendte han bud med sine disipler." Matt 11, 2

Han sendte bud til Jesus. Det ligger meget i de ordene. Døperen Johannes står som et forbilde for alle troende. Er det noe vi skal gjøre når noe står på i vårt kristenliv, er det nettopp å vende oss til Jesus med det.

Hva er tvil? Det er noe helt forskjellig fra vantro.

Tvil består i at en kristen gjerne vil tro, men ikke makter det. Kjennetegnet på tvil er at en spør for å få vite sannheten. Tvilen er innstilt på å ta imot Guds ord, alt Guds ord, og bøye seg for det. Tvil er ingen hindring for troen. Gjennom den blir troen ofte styrket, men vel å merke, bare hvis den vender seg direkte til Jesus for å få hans svar og ta dette svaret til seg.

Vantro er det stikk motsatte av tvil. Den spør også, men ikke for å få vite sannheten, ikke for å ta til seg Guds ord. Den spør for å dra i tvil, for å bortforklare Guds ord eller på annen måte gå utenom det.

Vantro lar seg ikke forene med tro, fordi den er det stikk motsatte av å tro. Den består ikke i at et menneske ikke kan tro, men i at det ikke vil tro.

Døperen Johannes vendte seg til Jesus for å få hjelp! Han la sitt spørsmål åpent frem for Jesus. Han fikk også hjelp!

Også Døperens disipler fikk hjelp. Når Døperen skulle være i den stilling at han måtte sende sine disipler til Jesus, var det ikke først og fremst for sin egen, men for sine disiplers skyld. Døperens disipler skulle vendes bort fra Johannes til Jesus.

Mange forkynnere i dag må oppleve det samme, for at de som hører på dem, ikke skal knyttes til forkynnerne, men til Jesus!

La dette lære oss hvor viktig det er å ha et hjerte som er rettet på Jesus!

Se også hvor gjerne Jesus tar imot dem som kommer, til og med om de kommer med spørsmål om hvem han er!

Kommentarer