Cowboy staten slår tilbake

Av P54. 

California og New York vil gjøre salg av biler på fossilt drivstoff forbudt fra 2035. Dette har stor innvirkning på bilfabrikkene og andre staters lovgivning. Men en stat tar til motmæle, cowboy staten Wyoming. De går den motsatte veien og fremmer lovforslag om å forby elektriske biler fra 2035, som et stikk til California.


Ta den, California! Wyoming-lovgivningens utkast til resolusjon om forbud mot elektriske kjøretøy i Cowboy staten innen 2035

Resolusjonens sponsorer sier Senatets felles resolusjon 4 er et svar på lover andre stater implementerer for å eliminere bensindrevne kjøretøy.

Resolusjonens sponsor, sen. Jim Anderson, R-Casper, fortalte Cowboy State Daily at intensjonen med forslaget, med tittelen "Fasing Out New Electric Vehicle Sales By 2035," er å presse tilbake mot forbud mot nysalg av biler med forbrenningsmotorer i stater som California og New York.

"Lovgiveren ville si: 'Hvis du ikke liker petroleumsbilene våre, vel, vi liker ikke elbilene dine'," sa Anderson.

Upraktiske kjøretøy

SJ 4 sier at olje- og gassproduksjon har vært en av Cowboy-statens "stolte og verdsatte industrier" som har skapt "utallige jobber" og inntekter for Wyoming gjennom historien.

Resolusjonen berømmer også gassdrevne kjøretøy for å gjøre det mulig for statens industrier og virksomheter å transportere varer og ressurser over hele nasjonen.

Den bemerker også en mangel på ladeinfrastruktur for elektriske kjøretøy (EV), er noe som vil hindre utbredt bruk av elektriske kjøretøy, og sier at bruken deres er "upraktisk."

En studie fra 2021 av International Energy Agency, en mellomstatlig organisasjon basert i Paris, beregnet at elbiler krever seks ganger mer mineraler enn konvensjonelle biler, inkludert kritiske mineraler som kobber, litium, nikkel, kobolt, grafitt, sink og sjeldne jordarter.

Resolusjonen vekker bekymring for muligheten til den amerikanske kritiske mineralforsyningen til å møte økt etterspørsel fra EV-produsenter og det potensielle avfallsproblemet ved å kaste gamle EV-batterier.

"De kritiske mineralene som brukes i elektriske batterier er ikke lett resirkulerbare eller disponible, noe som betyr at kommunale deponier i Wyoming og andre steder vil bli pålagt å utvikle praksis for å kvitte seg med disse mineralene på en sikker og ansvarlig måte," heter det i resolusjonen.

Symbolsk erklæring

SJ 4 søker å oppmuntre Wyomings industrier og innbyggere til frivillig å begrense salg og kjøp av nye elbiler, med mål om å fase dem helt ut innen 2035.

I motsetning til Californias forbud mot bensindrevne biler, har resolusjonens medsponsor, Sen. Brian Boner, R-Douglas, sagt at Wyoming-resolusjonen ville være meningsfull for å gi en uttalelse hvis den ble vedtatt, men den ville være helt symbolsk.

"Man kan til og med si det spøkefullt, men det er åpenbart et veldig alvorlig spørsmål som fortjener en offentlig diskusjon," sa Boner.

"Jeg er interessert i å sørge for at løsningene som noen ønsker på den såkalte klimakrisen faktisk er praktiske i det virkelige liv," sa Boner. "Jeg setter ikke pris på når andre stater prøver å tvinge frem teknologi som ikke er klar."

Mens Biden og resten av venstresiden prøver å presse uoppnåelige klimamål – som en netto nullutslippspolitikk – og venstreorienterte som Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders baktaler motstandere av den grønne agendaen, presser andre tilbake mot de radikale grønne og deres krav.

Faktisk uttalte Wyoming-tjenestemenn seg mot trenden med elbiler i oktober i fjor da delstatsregjeringen avviste den grønne agendaen og sa at de ikke hadde noen planer i det hele tatt om å bytte ut sine statlige bilflåter med elbiler.

Innbyggere i The Cowboy State ser ut til å være enige med sine folkevalgte. Per 31. desember 2021 var det bare 510 elektriske kjøretøy i Wyoming, bare 0,04 prosent av de registrerte kjøretøyene i staten, ifølge Electrek.

Electrek fant også at flere andre stater har tilsvarende lave antall elbiler, inkludert North Dakota (380), South Dakota (680), West Virginia (1010), Mississippi (1310) og Montana (1650). Sannsynligvis ikke overraskende leder California med hele 563,070 registrerte elbiler.

Kanskje meldingen som Wyoming sender til de grønne vil bli hørt av lovgivere i andre stater, og en ny trend for å snu marsjen mot elektriske kjøretøy vil begynne for alvor.

Toyota Motor Corp. President Akio Toyoda sa nylig at det er et "stille flertall" av industriinnsidere som i all hemmelighet tror at det å gå helelektrisk ikke nødvendigvis er den beste ideen.

"Folk involvert i bilindustrien er stort sett et stille flertall," sa Toyoda i desember. "Det tause flertallet lurer på om elbiler virkelig er OK å ha som et enkelt alternativ. Men de tror det er trenden, så de kan ikke snakke høyt.»

Her kan du se hvor mange elbiler det er i hver stat i USA:

Kommentarer