Krigssimulering spår utfallet av Taiwan konflikten

Av Spikeren. 

Både amerikanske og kinesiske styrker vil bli forkrøplet, mener en tenketank i Washington. 

Et forsøk fra Beijing på å ta kontroll over Taiwan med makt i 2026 vil sannsynligvis være mislykket, har CNN rapportert, med henvisning til en krigssimulering utført av en amerikansk tenketank. Den påfølgende konflikten ville ikke bare koste Beijing dyrt, men også de taiwanske, amerikanske og japanske militærene, sier analysen.

Rapporten fra Center for Strategic and International Studies (CSIS), med tittelen 'The First Battle of the Next War', anslår at USA vil miste minst to hangarskip og at 3200 amerikanske soldater vil bli drept i løpet av de tre første ukene, ​​ifølge CNN, som så en avansert kopi av analysen. 

Simuleringene, som ble kjørt 24 ganger, fant at Taiwan overlevde som en autonom enhet i de fleste scenarier, men med store tap for alle parter. "USA og Japan mister dusinvis av skip, hundrevis av fly og tusenvis av tjenestemenn," forutsier rapporten.

Kinas marine vil bli liggende "i grus" og Beijing kan miste 10 000 soldater, 155 kampfly og 138 store skip.

I mellomtiden ville Taiwans militære bli "alvorlig degradert" og overlatt til å forsvare en øy "uten elektrisitet og grunnleggende tjenester." Japan kan også miste omtrent 100 fly og 26 krigsskip ettersom amerikanske baser på landets territorium blir angrepet fra Kina.

CSIS sa at en slik krig ikke er uunngåelig "eller til og med sannsynlig", men la til at Beijing kunne velge en strategi med diplomatisk isolasjon og økonomisk tvang i stedet.

Kinas president Xi Jinping har sagt at Beijings mål er "fredelig gjenforening" med øya, men har ikke utelukket bruk av makt.

Rapporten bemerker at det ikke er noen sammenligning mellom en Taiwan-konflikt og krisen i Ukraina, fordi det ville være "umulig" å få tropper og forsyninger til øya når en krig bryter ut. 

"Uansett hvilke våpen taiwaneserne skal kjempe krigen med, må de ha det før krigen begynner," sa CSIS, og hevdet at Washington vil måtte fullt ut bevæpne Taipei på forhånd.

Men selv om USA kan vinne en «pyrrisk seier» i Taiwan, ville de ende opp med å «lide mer i det lange løp enn de 'beseirede' kineserne», konkluderte rapporten.

Beijing ser på selvstyrte Taiwan som en integrert del av sitt territorium under "Ett Kina"-politikken – som er anerkjent av USA – og som motsetter seg enhver form for diplomatisk og militær bistand til regjeringen i Taipei. Kinesiske tjenestemenn har anklaget Washington for bevisst å erodere den langvarige ordningen ved å ha et tett militært samarbeid med øya. 

President Joe Biden har to ganger lovet amerikansk militær støtte i tilfelle en kinesisk invasjon, først i mai og igjen i september. Tjenestemenn i Det hvite hus har imidlertid gått tilbake på disse uttalelsene og sier at USA ikke oppmuntrer taiwansk uavhengighet.

Kilde: RT.com

Kommentarer