Eskalering uunngåelig hvis Russlands oppfordring til samtaler om Ukraina ignoreres av USA

Av Spikeren. 
Illustrasjon: Liu Rui/GT. 

Vesten blir oppfordret til å vurdere mer pragmatisme i håndteringen av konflikter.

Før ettårsdagen for konflikten mellom Russland og Ukraina, sendte Moskva en melding om samtaler basert på den "eksisterende virkeligheten" og uten "forutsetninger", mens USAs president Joe Biden også skal besøke Polen for å vise Washingtons urokkelige støtte til Kiev for å fortsette kampen. 

Kinesiske analytikere mente at håpet om fred er lavt, og hvis Moskvas oppfordring til samtaler ignoreres, vil konflikten utvilsomt eskalere. 

Den russiske viseutenriksministeren Sergey Vershinin sa i et intervju med Zvezda TV at "Ja, ifølge klassikerne ender enhver fiendtlighet i samtaler, og naturligvis, som vi har sagt før, vil vi være klare for slike samtaler, men bare hvis det er samtaler uten forutsetninger, samtaler som vil være basert på den eksisterende virkeligheten."

Det er imidlertid ikke Kiev, men Washington og Brussel som tar beslutningen om samtaler med Moskva, sa Vershinin. 

Song Zhongping, en kinesisk militærekspert og TV-kommentator, sa til Global Times på søndag at «de mange rundene med Russland-Ukraina-samtalene det siste året som ikke nådde noe meningsfullt resultat, har bevist at selv om Moskva og Kiev kommer til noen avtaler, vil Washington bli involvert umiddelbart og ødelegge hele prosessen. Så nøkkelen for øyeblikket handler ikke om hvorvidt samtaler kan skje mellom Russland og Ukraina igjen, men om Washington og Moskva kan oppnå i det minste en stilltiende konsensus for å unngå en eskalering.

Kinesiske analytikere sa at USA ikke er klare eller villige til samtaler med Russland for øyeblikket. Basert på de siste ordningene og avgjørelsene tatt av USA, kommer Biden-administrasjonen til å forhindre at konflikten tar slutt og vil fortsette å bruke den til å undergrave Russland og EU, og Ukraina er prisen Washington er villig til å betale, som Moskva tydelig forstår. .

Song sa at hvis Russlands oppfordring til samtaler blir ignorert av USA, vil Moskva være mer fast bestemt på å søke et gjennombrudd via militære tiltak. Dette vil sannsynligvis skje i løpet av de kommende ukene eller til og med kommende dager, ettersom russiske tropper må starte en ny offensiv før Vestens nye militære bistand til Ukraina er fullt levert.

Hvis Russland innser full kontroll i den østlige regionen av Ukraina, vil Moskva kunne erklære stans i «spesiell militæroperasjon», og da vil det skapes et nytt grunnlag for samtaler. Vestlige land vil måtte revurdere hvordan de skal håndtere situasjonen med en mer pragmatisk holdning, og divergensen mellom de europeiske fredslandene og USA som er pro-krigsvennlig, kan dukke opp igjen, sa analytikere. 

Men problemet er at før det er håp om flere fredssamtaler, vil militære konflikter og tap være uunngåelige, sa de. 

"Russlands oppfordring er mer som et politisk uttrykk for å vise at Moskva er åpent for forhandlinger i stedet for bare å søke en militær løsning, men dette er ikke en realistisk idé som vil få et positivt svar fra USA for øyeblikket," Cui Heng, en assistentforsker fra Center for Russian Studies of East China Normal University, fortalte Global Times søndag. 

Ifølge CNN på fredag ​​vil Biden besøke Polen denne måneden for å markere ettårsdagen for den pågående konflikten i Ukraina, «tilbake til regionen når krigen går inn i en flyktig ny fase uten en klar vei til fred».

"Hovedformålet med Bidens reise til Europa på dette tidspunktet er å bygge momentum for valget hans neste år. I tillegg ønsker han også å undertrykke fredens pragmatiske røster i Europa og ytterligere legge press på europeiske ledere til å i fellesskap målrette Russland med en fastere haukisk holdning, noe som gjør en deeskalering av konflikten langt fra nært forestående," bemerket Cui.

Kommentarer