Gud, din neste og deg selv

Av Øivind Andersen. 

"Du skal elske Herren din Gud av alt ditt hjerte og av all din sjel og av all din hu. Dette er det største og første bud. Men det er et annet som er like så stort: Du skal elske din neste som deg selv. På disse to bud hviler hele loven og profetene." Matt 22, 37-40

 I dette ordet sammenfattes alle Guds bud. Alt som er å si om gode gjerninger og om det som Gud krever av oss mennesker, er her uttrykt i én sum:

 For det første å elske Gud av hele hjertet.

 For det annet å elske sin neste som seg selv.

 Disse to budene krever syndfrihet og fullkommenhet. De gir ikke plass for selv den minste hemmelige tilbøyelighet til synd, selv om den aldri skulle bli satt i verk. Gud krever hele hjertet, hele mennesket! Han er nidkjær, sier han om seg selv i sitt ord 2 Mos 20, 5, og det betyr at han tåler ingen og intet ved siden av seg. Han vil eie oss helt og fullstendig. "Nidkjærhet" er Guds kjærlighets reaksjon mot alt som vil ødelegge oss mennesker ved å føre oss bort fra ham.

 Dette er altså det største og første bud, sier Jesus. "Men det er et annet som er like så stort: Du skal elske din neste som deg selv."

 Disse budene henger nøye sammen: Den som elsker Gud, kommer også til å elske sin neste.

 Men dette andre budet blir som regel ikke oppfattet riktig av oss mennesker. Vi oppfatter ikke uten videre hva det ligger i ordene "som deg selv".

 De fleste tenker at å elske oss selv, det kan vi da ihvertfall! De regner ordene "som deg selv" som om de skulle være uttrykk for vår egoisme. Men det er meget langt fra å være sant.

 Å elske sin neste som seg selv er ikke å sette egoismen i revers og gjøre mot andre det som vi i vår egoisme ønsker for selv. Vi er så tvers igjennom ødelagt av vår synd at like lite som vi er i stand til å elske Gud av hele vårt hjerte, like lite er vi i stand til å elske oss selv - enn si da å elske vår neste som oss selv.

 Slik avslører Guds hellige lov oss! Bøyer vi oss for det?

Kommentarer