Hvorfor taler Jesus i lignelser?

Av Øivind Andersen. 

«Og disiplene gikk til ham og sa: Hvorfor taler du til dem i lignelser? Han svarte og sa til dem: Fordi dere er det gitt å få vite himlenes rikes hemmeligheter; men dem er det ikke gitt.» Matt 13, 10–11

Vi trenger ikke å spørre hvorfor Jesus taler i lignelser. Han sier selv klart og enkelt hvorfor han gjør det: Lignelsene skal både åpenbare og skjule Guds rike.

Lignelsene er altså ikke prekenillustrasjoner. De er en egenartet forkynnelse av Guds rike, som har det med seg at de som tror på Jesus og er åpne for Guds ord, skal få se inn i Guds rikes hemmeligheter. De derimot som ikke er av sannheten, skal gjennom denne forkynnelsen forblindes. Det er ikke nok med at de ikke skal forstå lignelsene, men de skal fratas selve evnen til å kunne forstå dem!

«Derfor taler jeg til dem i lignelser, fordi de ser og dog ikke ser, og fordi de hører og dog ikke hører og ikke forstår.» [Matt 13, 13]

Gjennom lignelsene oppfyller Jesus en spådom hos Esaias: «Dere skal høre og høre og ikke forstå, og se og se og ikke skjelne.» Matt 13, 14.

Når det blir sagt om Jesu lignelser at de er naturlige bilder som skal gjøre sannheten om Guds rike lettere å forstå for menneskene, da er det stikk motsatt sannheten! De bilder som Jesus bruker i lignelsene, er meget anskuelige, men de er alt annet enn naturlige.

Tenk på lignelsen om de fire slags sædejord, lignelsen om Guds ord. Den skildrer ikke en bonde som sår, men en såmann som sår uten å ta hensyn til hvor sæden faller. Det ikke naturlig.

Lignelsen om arbeiderne i vingården er også alt annet enn naturlig: I Guds rike lønnes ikke etter innsats, men av nåde. På samme måte er det med lignelsen om kongesønnens bryllup. Det naturlige ville være at en konge spør etter rang, verdighet, plass i samfunnet, fortjeneste og meget annet, når det er spørsmål om å innby til bryllup ved hoffet. Men slik er det nettopp ikke i Guds rike! Der sendes innbydelse ut til hvem som helst, uten hensyn til hvem de er, hva de har gjort, hvor de kommer fra eller noe annet. Det er ene og alene spørsmål om å høre og ta imot innbydelsen.

Derfor gjelder det å høre den med et ydmykt sinn og med tillit til Jesus!

Kommentarer