Kall til å bli forkynner

Av Øivind Andersen. 

"Da han vandret langs Galilea-sjøen, fikk han se to brødre, Simon, som kalles Peter, og hans bror, Andreas. De var i ferd med å kaste not i sjøen, for de var fiskere. Jesus sier til dem: Følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere!" Matt 4, 18-19

Vi hører her hvordan Peter og Andreas blir kalt til apostler. I de følgende vers hører vi det samme om Sebedeus-sønnene Jakob og Johannes.

Jesus var på ingen måte ukjent for dem da han kalte dem. De hadde allerede vandret atskillig sammen med Jesus som hans disipler.

Det begynte med at Døperen Johannes pekte på Jesus som Guds lam [Joh 1, 29], og så kom de en for en til troen på Jesus som sin frelser. Fra da av var de stadig sammen med ham. Først dro de til Galilea, og Jesus og disiplene var til stede ved bryllupet i Kana. [Joh 2, 1 ff] Senere var de tilbake i Judea igjen, og deltok i den virksomheten som Døperen Johannes drev i Ænon nær ved Salim. Jesu disipler - men ikke Jesus selv - var også med på å døpe med den dåpen som Johannes døpte med. Joh 3, 22 - 4, 3. Deretter dro de igjen tilbake til Galilea. På reisen dit var det at Jesus hadde samtalen med den samaritanske kvinnen. [Joh 4, 1 ff]

Men ingen av Jesu disipler hadde enda forlatt sitt jordiske yrke. Mer og mindre var de fremdeles opptatt med det. Men da Døperen var kastet i fengsel og Jesus hadde flyttet til Kapernaum for å ta opp sin offentlige virksomhet i Galilea, kom tiden da han begynte å kalle sine disipler til apostler.

Nå måtte de forlate sitt jordiske yrke, sine foreldre og hva de måtte eie av jordisk gods. Nå skjedde det som Peter senere ser tilbake på og sier: "Se, vi har forlatt alt og fulgt deg." Matt 19, 27.

Fra nå av skulle disiplene være Jesu medarbeidere i spesiell forstand. De skulle være det man i dag kaller heltidsarbeidere i Guds rike.

Jesus kaller ingen til en slik gjerning som ikke på forhånd kommet til tro på ham som sin frelser.

Kall til å bli forkynner, misjonær, prest, eller andre heltidsstillinger i Guds rike kommer ikke til andre enn de som er blitt omvendt til Jesus, og i sitt liv viser at de lever med ham!

Kommentarer