Trump reagerer etter at Russland kom med atomkunngjøring

Tipset av Roger Dyrøy. 

Vladimir Putin kunngjorde på statlig fjernsyn at han ville utplassere atomvåpen i Hviterussland. Hviterussland har vært en nær alliert av Russland i flere tiår, med de to landene som deler politiske, økonomiske og militære bånd.

NATOs talskvinne Oana Lungescu kalte utspillet til Putin «farlig og uansvarlig».

Tidligere president Donald Trump svarte også på nyhetene via sin nye sosiale medieplattform Truth Social, og hevdet at situasjonen var et resultat av inkompetanse i regjeringen og ba folk om å be.
Mandag morgen skrev Trump: «Here we go!!! Akkurat som jeg forutså, spiller vi nå med «STORE TING». «N»-ORDET blir nå brukt, foran og i sentrum», skrev Trump på Truth Social. "Denne situasjonen ble forårsaket av oss - det er det som skjer når du har inkompetente mennesker som styrer regjeringen din. Alt jeg kan si til deg akkurat nå er, BE!"
Utplasseringen av atomvåpen i Hviterussland har vært et stridspunkt mellom Russland og Vesten, spesielt NATO, som ser det som en trussel mot regional stabilitet. Spørsmålet har også vært en kilde til spenning mellom Hviterussland og dets naboer, spesielt Polen og Litauen, som har gitt uttrykk for bekymring over utplasseringen av atomvåpen i bakgården deres.

Videre, med Biden i spissen, har Russland blitt stadig mer selvsikker i sin utenrikspolitikk, med Putin som har tatt en mer konfronterende holdning til Vesten. Annekseringen av Krim og krigen i Ukraina har alle bidratt til spenninger mellom Russland og Vesten. Utplasseringen av atomvåpen i Hviterussland blir sett på som et grep fra Russland for å hevde sin dominans i regionen og sende en melding til sine motstandere.

Washington Post rapporterte:

Lørdag sa Putin til russisk statlig fjernsyn at Moskva vil utplassere taktiske atomvåpen til Hviterussland senere i år etter en forespørsel fra Minsk. Han sa at planen ikke ville krenke Russlands avtaler om ikke-spredning av kjernefysiske våpen - og sammenlignet flyttingen med at USA stasjonerer atomvåpen i Europa. […]

Putin sa: «Vi har blitt enige [med Hviterussland] om at vi skal gjøre det samme. Uten å bryte, vil jeg understreke dette, våre internasjonale forpliktelser om ikke-spredning av atomvåpen. 1. juli vil vi fullføre byggingen av et spesielt lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Hviterussland.»

Russland, sa han, ville hjelpe Minsk med å pusse opp fly til å bære våpnene og har allerede overført flere Iskander-missilsystemer til Hviterussland.

Kommentarer