Hva skjedde med Herren på langfredag?

Av Spikeren. 

Jesus ble arrestert sent torsdag kveld. Skriften forteller,

De tok Jesus til ypperstepresten, og alle yppersteprestene, de eldste og lovens lærere kom sammen (Mark 14:53).

I følge Markus kronologi var det en falsk rettssak, basert på falske bevis og forvrengninger av Jesu lære.

Nå søkte yppersteprestene og hele Rådet vitnesbyrd mot Jesus for å drepe ham, men de fant ingen. For mange bar falskt vitnesbyrd mot Jesus, men deres vitnesbyrd var inkonsekvent. Så reiste noen menn seg og vitnet falskt mot ham: «Vi hørte ham si: 'Jeg vil ødelegge dette menneskeskapte tempelet, og på tre dager skal jeg bygge et annet som er laget uten hender.'» Men selv deres vitnesbyrd var inkonsekvent.

Så ypperstepresten reiste seg foran dem og spurte Jesus: «Har du ikke noe svar? Hva er det disse mennene vitner mot deg?» Men Jesus forble taus og svarte ikke. Igjen spurte ypperstepresten ham: "Er du Kristus, den saliges Sønn?"

"Jeg er," sa Jesus, "og dere skal se Menneskesønnen sitte ved Kraftens høyre hånd og komme med himmelens skyer."

Da rev ypperstepresten klærne sine og sa: «Hvorfor trenger vi flere vitner? Du har hørt blasfemien. Hva er din dom?" Og de fordømte ham alle som fortjent til døden. Så begynte noen av dem å spytte på ham. De ga ham bind for øynene, slo ham med knyttnevene og sa til ham: «Profeter!» Og offiserene tok imot ham med slag i ansiktet hans (Markus 14:53-65).

I følge tradisjonen tilbrakte Jesus resten av natten i fangehullet under Kaifas-huset. Den hadde fungert som en slags sisterne for å holde regnvann.

Begivenhetene denne tidlige fredagsmorgenen er tettpakket. I løpet av tre eller fire timer blir Jesus sendt til Pilatus, deretter til Herodes, så tilbake til Pilatus, avhørt, dømt til å dø og ført ut for å bli korsfestet kl. 09:00.

Arrangementene starter rundt 06:00:

Tidlig om morgenen utarbeidet yppersteprestene, de eldste, de skriftlærde og hele Rådet en plan. De bandt Jesus, førte ham bort og overga ham til Pilatus (Markus 15:1).

Pilatus er mindre enn begeistret for å bli belemret med dette avhøret, men i frykt for et opprør hvis han ikke gjør det, går han inn i kampen. Pilatus oppførsel er et vaklende portrett. Ifølge Lukas søker han først å overføre saken til Herodes, som er i nærheten i Jerusalem (Se Lukas 23:6-12 ). Men Jesus sier ikke et ord til Herodes. Så etter å ha gjort sport med Jesus, sender Herodes ham rett tilbake til Pilatus. I et annet forsøk på å berolige mengden og unngå å ta en avgjørelse, presenterer Pilatus for dem det som tilsvarer en falsk Messias, passende kalt "Barabbas" (som betyr "sønn av faren"). Kan Barabbas redde dagen? Det kan han ikke, for han er ikke den sanne «Faderens Sønn». Bare Jesus kan befri Pilatus – eller noen av oss, for den saks skyld.

Jeg skal ikke behandle hele rettssaken før Pilatus i dagens innlegg. (Jeg har skrevet om det mer detaljert her: Rettssaken før Pilatus.) Til slutt, selv om Pilatus konkluderer med at Jesus er uskyldig i anklagene, overleverer han Ham for å bli korsfestet. Ved å gjøre det prøver han sannsynligvis å redde sin egen karriere. Han vil ikke ta stilling til Jesus. Han setter seg heller på dommersetet, krenker sin egen samvittighet og dømmer Jesus til døden. Det er omtrent den tredje timen (9:00).

Det er en viss debatt om den spesifikke tiden på dagen i de forskjellige bibelske beretningene. Markus 15:25 sier at Jesus blir korsfestet i den tredje timen (9:00). I Johannes 19:14 er korsfestelsen satt til den sjette timen (middag). Både Matteus 27:45 og Lukas 23:44 antyder et tidspunkt nærmere middagstid i deres henvisning til et mørke som kommer over landet fra middag til 15:00.

Når vi vurderer disse "spørsmålene" om den nøyaktige tiden på dagen, bør vi huske at menneskene i Jesu tid ikke hadde klokker. De snakket eller tenkte ikke på tid på de nøyaktige måtene som vi moderne vestlendinger gjør. Tid ble snakket om på generelle måter; omtalen av den tredje timen, eller den sjette timen, eller den niende timen kan inkludere et bredere tidsrom relativt nær den erklærte timen. Det ligner litt på begrepene våre "midt på morgenen" eller "midt på ettermiddagen", som kan referere til en periode på flere timer. Markus mener ikke nødvendigvis nøyaktig klokken 9.00, og Johannes mener heller ikke nøyaktig klokken 12.00.

Det er mye overlapping i referanser til den tredje timen, den sjette timen og den niende timen, noe som myker opp den mulige konflikten mellom hendelsene. Behovet for å finne de nøyaktige tidspunktene på døgnet for de ulike hendelsene sier mer om vår moderne besettelse av tid enn det gjør om beretninger som er nære, selv om de ikke er presise, beskrivelser av hendelsene.

Sammenligning av alle tekstene fører til en generell tidsramme. Dermed ser det ut til at Jesus gjennomgår prøvelser før Pilatus og Herodes tidlig om morgenen (et sted mellom kl. 06.00 og 09.00). Han blir dømt av Pilatus til korsfestelse et sted midt på formiddagen. Han blir hånet og ført ut for å bli korsfestet sent på morgenen. Nær middagstid blir han tatt av sine ytre klær og hengt på korset. Fra kl. 12.00 til tidlig på ettermiddagen kommer et mørke over landet og Jesus henger på korset. Han dør midt på ettermiddagen, rundt klokken 15.00.

Hva med dette mørket på rundt tre timer? I Lukas 23:44 leser vi: Det var nå omkring den sjette timen, og det var mørke over hele landet til den niende timen (dvs. fra middag til kl. 15.00).

Selv om dette ser ut til å beskrive en solformørkelse, er det ikke hensiktsmessig å insistere på at det var en formørkelse (i hvert fall slik vi definerer begrepet i dag). Matteus, Markus og Lukas snakker alle til mørket på den dagen ved å bruke det greske uttrykket σκότος ( skotos ), som ganske enkelt betyr «mørke». Bare Lukas fortsatte med å oppgi årsaken til mørket: solen ble formørket (Luk 23:45). Han brukte til og med det greske ordet ἐκλιπόντος ( eklipontos ), som ordet "formørkelse" ble avledet fra. På gresk derimot ordet eklipontos betyr ganske enkelt "mørket", mens vårt ord "formørkelse" refererer til en mørkning som et resultat av at månen blokkerer solens lys. Det er imidlertid ikke nødvendigvis (eller til og med sannsynlig) det Lukas mente her.

Som hovedregel bør man unngå å bruke en vitenskapelig forklaring på en tekst når det kanskje ikke var forfatterens intensjon. At det var mørke over landet fra omkring kl. 12.00 til tre, vitnes sikkert om i de hellige tekstene, men årsaken til det mørket er ikke definitivt angitt å være en formørkelse, i hvert fall ikke slik vi bruker begrepet i dag. Kanskje gjorde Gud bruk av andre naturlige årsaker, for eksempel svært tunge skyer, for å få solens lys til å dempe. Det er også mulig at mørket var av rent overnaturlig opphav og bare ble opplevd av noen av de tilstedeværende.

Å prøve å forklare mørket i form av vitenskapens lover risikerer å gjøre teksten en bjørnetjeneste ved å gå glipp av dens dypere mening: at syndens mørke hadde nådd sitt høydepunkt. Uansett den fysiske mekanismen til mørket, var dens dypeste årsak synd og ondskap.

Jesus sa et annet sted: "Dette er dommen: Lys er kommet til verden, men menneskene elsket mørke i stedet for lys, fordi deres gjerninger var onde" (Joh 3:19). Med henvisning til sin lidenskap sa han også: "Natt kommer, da ingen kan arbeide" (Joh 9:4). Da Judas forlot det siste måltid for å forråde Jesus, observerte Johannes enkelt og dypt, Og det var natt (Joh 13:30). Ja, et dypt mørke hadde kommet over verden.

Det er rett og slett ikke mulig her å kommentere alle detaljer rundt korsfestelsen fullstendig. Selv om de er historiske hendelser, er de også av dyp åndelig betydning. Jeg overlater vurderingen av de fleste av disse detaljene til andre innlegg og til din refleksjon. Jesus taler sju ganger mens han er på korset: Han ber Faderen om å tilgi oss. Han skjenker den angrende tyven barmhjertighet. Han gir oss sin mor og ber oss ta henne inn i vårt hjertes hjem. Han uttrykker sine følelser av forlatthet. Han gir uttrykk for sin tørst. Han kunngjør fullføringen av sitt oppdrag. Han overgir sin ånd til Faderen og gir opp sin ånd.

Jorden rister. Mens jordskjelv var vanlige i regionen, savner å tolke skjelvet bare i vitenskapelige termer dens teologiske betydning. Kristus har revet jorden og steg ned til Sheol, der for å forkynne for de døde. Sløret i tempelet har blitt revet fra topp til bunn, noe som gir oss tilgang til Faderen. Han har revet opp våre hjerter og åpenbart våre tanker. Dette prefigurerer også den siste dommen:

Døden er truffet, og naturen skjelver,
hele skapelsen våkner,
for sin dommer og svar (fra Dies Irae ).

Klokken er tre om ettermiddagen; en stor stillhet er over jorden. Guds Ord har dødd i kjødet. Han har gått blant de døde for å vekke dem.


Kommentarer