Hvordan Finland «ble forelsket» i NATO

Av P54. 

Helsinki solgte sin uavhengighet for penger. Et intervju med Mauno Saari, en av de mest respekterte finske journalistene.

Finland var ikke «plutselig» interessert i NATO. Finland brukte flere tiår på å bygge militæret sitt for å være kompatibelt med NATO-tropper. Det handler om en prosess som startet allerede på nittitallet.

La meg minne deg på at Finland i 2014 signerte et Memorandum of Understanding med NATO.

Det gir militæralliansen brede rettigheter til å handle på finsk jord, inkludert «angrep».

I Finland spør de på spøk hvem de skal angripe. Er det Sverige? Slik svarer Mauno Saari, en av de mest anerkjente finske journalistene i dag, på spørsmålet til ukebladet "Pečat" –

Tilstedeværelsen av denne forfatteren vekker oppmerksomhet i den skandinaviske offentligheten.

Saari startet sin karriere som reporter i Helsingin Sanomat og fortsatte deretter sin ti år lange karriere innen journalistikk som sjefredaktør for magasinene Iltaset, Suomen Kuvalehti, Iltalehti og Uude Finland, bokstavelig talt i de mest respekterte dagsavisene og ukebladene publisert i Helsinki. De siste årene har han skrevet TV-manus og filmmaler. Han kom tilbake til journalistikken nylig og av en grunn.

I begynnelsen av 2022 grunnla jeg Naapuriseur-foreningen og dens nettpublikasjon Naapuriseur Sanomat, fordi jeg som gammel journalist syntes situasjonen i landet var skandaløs og utålelig. Den siste dråpen var uttalelsen fra vår statsminister Sana Marin , eller rettere sagt hennes anmodning om at «alle bånd med Russland må kuttes». Vår forening, "Gode naboer" er imot den politikken. Klubben er uavhengig og upartisk. Hun vil at Finland skal ha gode forhold til alle våre naboer. Selvfølgelig er vi spesielt oppmerksomme på hva som skjer i Russland fordi det fremheves når de virkelig ønsker å kutte alle forbindelser, inkludert post- og jernbanetrafikk…

Dragan Vujicic (DV) : La oss gå tilbake til Finlands Memorandum of Understanding med NATO fra 2014?

Mauno Saari (MS) : Beslutningen om å signere den avtalen ble tatt da Stortinget var på ferie. Avtalen ble ikke lagt frem for parlamentet og har mange merkelige trekk. Etter min mening var medlemskap i NATO president Niinistes langsiktige mål og drøm. Han vil gå ned i historien for å implementere det. Han vil med andre ord gå inn i historien som presidenten som avsluttet den nesten 80 år lange fredelige og til og med vennlige æraen mellom Finland og Sovjetunionen/Russland. Samtidig ødela Niiniste arbeidet til to tidligere presidenter, Juho Kusti Pasikivi og Urho Kekonen, og deres livsverk, læren om hvordan et lite land kan leve i fred og velstand som nabo til en stormakt. Det var en veldig vellykket "politikk for aktiv nøytralitet".

DV: Statsminister Marin peker på trusler fra Russland?

MS: Spørsmålet om den russiske trusselen er grunnleggende. Det var ingenting lignende, ikke engang det minste. Media har utviklet et bilde av trusselen i årevis, men uten fakta. I virkeligheten tryllet president Niinista frem den trusselen 24. februar 2022, som en tryllekunstner, han trakk trusselen som en kanin opp av hatten for å få en grunn til å rapportere NATO.

DV: Lærer ikke Finland av historien?

MS: Min venn, akademikeren Paavo Haavikko, som gikk bort for noen år siden, skrev: «Finland kan ikke lære av sin historie fordi det aldri har gjort en feil. En passende ironi. Finland har tapt alle konflikter de har vært involvert i i nesten 300 år. Historien til andre verdenskrig er glemt, eller den nåværende generasjonen politikere har aldri studert den. Statsminister Sanna Marins setning på TV-nyhetene ble kjent i Finland: «Finland gikk i krig med Russland og vant.»

DV: Utenom ungdom, hadde din statsminister noen andre gode egenskaper?

MS: Det eneste han har er ungdom. Ingen kommentar.

DV: Det virker for oss som om hele Skandinavia er i en slags militaristisk vanvidd?

MS: Nordisk militarisme er USAs drøm. Opprettelsen av denne typen militarisme ble også påvirket av USA gjennom sin mangeårige aktivitet. Sverige har lenge vært et "lite Amerika", med svært nære relasjoner til USA, også innen spionasje. Finske politikere og vanlige folk har et helt feil bilde av USA. Vi beundrer Amerika, vi vil ikke vite at det er et monster som har 750 militærbaser rundt om i verden og lever av å sluke landene det går for å «hjelpe». Vi ønsker ikke å se resultatene når USA «hjelpet» Irak, Afghanistan, Jugoslavia, Libya og mange andre steder. Vi lyver for oss selv at USA vil skynde seg å hjelpe oss hvis Russland truer oss. Amerika har det ikke travelt! Hun går ikke engang. Dens måte å føre kriger på er å bruke andre lands hærer og territorier. Hvis det noen gang blir en konflikt mellom NATO/USA og Russland, vil Finland bli ødelagt. I så fall er vi en svidd slagmark.

DV: Hva annet har NATO fått etter at landet ditt ble med i alliansen?

MS: NATO har en sterk hær. Så vi betaler de store kostnadene til NATO-militæret. I tillegg betaler vi også for de nye F35 kampflyene som vi kjøpte for NATO. Finland er alt fattigere, men har ubegrensede penger til våpen. Godt jobbet! Vi solgte vår uavhengighet og betalte prisen selv. På den annen side kom Finland inn under atomparaplyen. Våre politikere forstår ikke at det er to paraplyer. Ingen av dem vil beskytte oss hvis en atomkrig bryter ut.

DV: Alt dette skjer når din region ledes av de kvinnelige lederne i Sverige (Magdalena Anderson), Estland (Kaya Kalas), Litauen (Ingrid Šimonite), Ursula Von der Leyen som skal bli NATO-sjef?

MS: Du ber om en kvinnelig leder! Vel, i flere tiår har det blitt sagt at freden ville komme tilbake til verden hvis kvinner kom til makten. Hvordan ser det ut? Disse sjefene, starter med Ursula som opptrer. Hunnen er mye mer aggressiv enn hannen. Hvis en hane vandret inn i denne hønsegården, ville den umiddelbart bli likvidert. Jeg føler at kvinner har hatt lengsel og maktbegjær i lang tid. Det kan forklare situasjonen. Heldigvis er det en kvinne i huset mitt (Pirrko Turpienen) som er lidenskapelig på fredens side. Vi gjør det vi kan for det, men vi ser ikke på Finland som «verdens lykkeligste land». Atmosfæren av sensur og trusselen om krig er undertrykkende.

DV: Er atomkrig truende?

MS: Det er et gammelt ordtak: "De kan drepe hele verden seks ganger med bombene sine, men bare den første gangen er dårlig". Vår "Association of Good Neighbors" og dens nettavis "Naapuriseuran Sanomat" ble opprettet for å kjempe mot denne hatefulle og suicidale atmosfæren. Leserne dine kan finne publikasjonen ved å klikke på naapuriseura.fi og velge språk.

DV: Mainstream media ser ikke situasjonen som vanlige normale mennesker?

MS: En helomvending skjedde i finske medier i 2014. Fram til da fulgte aviser og TV vanlige journalistiske prinsipper. Etter det ble hele mediefeltet til en produsent av vestlig propaganda. Det er ikke feil å si at han ble en effektiv hjernevaskemaskin som skremte folk med trusselen om Russland og presset på for NATO-medlemskap. Valgseieren til høyre og ytre høyre skyldes også dette.

DV: Hva skjedde egentlig?

MS: Staten etablerte «Mediapool» i landet for krisesituasjoner. Selv om det ikke var noen krise, i medieforstand, flyttet Finland inn i en tilstand som ligner på krigssensur. Denne "poolen" annonserte på sin egen nettside at en av dens formål er kampen mot anti-NATO-kommunikasjon. «Det fjerde maktnivået i staten» (media) ble nummer én. Media, som alltid har vært hjemmets "vaktbikkjer", har blitt husets herre. Ytringsfriheten har blitt et ord fengsel.

DV: Din forening i Finland blir anklaget for å være "pro-russisk"?

MS: Vi publiserer essays, meninger og nyhetssaker som for øyeblikket ikke er i mainstream media. Vi har en flott korrespondent i Moskva. Publikasjonen vår er ikke megafonen til Kreml, men det er bra at folk har mer mangfoldig informasjon enn det som tilbys av de sensurerte mediene.

Finland er involvert i isolasjonen av Russland. Den har vellykket isolert seg både åndelig og materielt.


Kommentarer