Titanic-dykkere savnet

Av Spikeren. 

Amerikanske skip leter etter en miniubåt som besøkte det berømte forliset

En nedsenkbar dypvannsbåt har forsvunnet nær vraket av RMS Titanic og leteaksjoner er i gang for å redde mannskapet, sa selskapet OceanGate Expeditions mandag.

Den amerikanske kystvakten fortalte BBC mandag morgen at en søk- og redningsaksjon ble satt i gang i Nord-Atlanteren. OceanGate bekreftet senere forsvinningen av et av fartøyene.

"Vi utforsker og mobiliserer alle alternativer for å bringe mannskapet trygt tilbake," sa selskapet i en uttalelse. «Hele vårt fokus er på besetningsmedlemmene i undervannsbåten og deres familier. Vi jobber mot sikker retur av besetningsmedlemmene.»

Det var uklart hvor mange mennesker som var om bord på Titan, en mini-sub laget av karbonfiber. OceanGates nettsted, som jobber med jevne mellomrom, sa at et team på seks "oppdragsspesialister" ville delta i den ti dager lange Titanic Survey Expedition. 

Etter å ha betalt $250 000 per person for turen, ville deltakerne bli opplært i vitenskapelig forskning og tilbringe åtte dager til sjøs. Opplevelsen ble regnet som å tilby "en sjanse til å gå utenfor hverdagen og oppdage noe virkelig ekstraordinært." Sommeren 2023-ekspedisjonen skulle være den første av tre, med ytterligere to planlagt i juni 2024.

Titanic sank etter å ha truffet et isfjell under sin jomfrureise fra Storbritannia til USA i april 1912. Mer enn 1500 av de 2200 passasjerene og mannskapet omkom i katastrofen. Vraket av fartøyet ble oppdaget i 1985, omtrent 600 km utenfor kysten av Newfoundland, Canada og rundt 3800 meter under havet.

Forrige måned avslørte et annet selskap en fullstendig 3D-skanning av vraket av Titanic, ned til de uåpnede champagneflaskene strødd på havbunnen. Skanningen ble fullført av fjernstyrte nedsenkbare fartøyer i løpet av mer enn 200 timer.

Kilde: RT.com

Kommentarer