Bruden og Jerusalems døtre

Av Spikeren

I Høysangen danner ‘Jerusalems døtre’ en klasse for seg selv. De representerer elskere av Kristus, men på en mindre intim og mindre intelligent måte enn Bruden. Kanskje vi kan si det slik; at Bruden representerer den som er født på ny og har blitt ett med Kristus, mens 'Jerusalems døtre' ennå ikke har fått se seg selv i Ham?

Men de er interesserte, og de blir gjentatte ganger adressert av Bruden med henvisning til hennes elskede, og i flere tilfeller snakker de til eller om henne.

Det er viktig, og svært interessant, å se at hengivenheten til Kristus har sine graderinger. Det ville være feil å anta at alle de hellige elsker Herren med like stor glød.

Herren selv taler jo om en som har elsket 'mye' og en som har elsket 'lite'. (Luk 7,47) Dessuten ser vi forskjellige personligheter i Det nye testamente som viser ulike mål og kvaliteter av kjærlighet.

Det indikerer at disse kan være troende selv om deres hjerter ennå ikke er i samspill med Ånden og bruden. De har ikke den forventningsfulle iver av hengivenhet, eller den fulle responsen til Kristus som markerer at de er brud.

Men de er nær nok til å høre hva hun sier, og de blir kalt til å si: Kom! Ånden vil ikke la dem være tause; Han ønsker at de skal slutte seg til bruden og si: Kom! Den som hører har ikke samme glød av hengivenhet som bruden, men ved å ha et villig øre for det som blir sagt, er man likevel med blant de hellige.

Dette er den nøyaktige posisjonen til 'Jerusalems døtre' i Høysangen. De har ører til å høre hva bruden sier, og hun er fri til å snakke med dem om sine øvelser og om kongens skjønnhet, og de blir påvirket av det hun sier, slik at det siste de sier til henne er: 'Vi vil lete etter ham sammen med deg’ (Høys 6,1). 
Resultatene av alt det bruden hadde sagt om ham gjorde at de kom og ble enig med henne.

Vi har blitt kalt, i henhold til kjærlighetens velsignede hensikt, til å være en del av bruden, men vi må bringes av Ånden inn i brudens hengivenhet og intelligens før dette vidunderlige forholdet til Kristus kan vokse og blomstre i oss.

Det ville være trist å vite at vi var av bruden, og likevel ikke være bekymret for hjertetilstanden som passer for bruden. Gud ønsker alltid å forsterke vår hengivenhet for Kristus, og heve den i kvalitet, slik at vi i brudens sanne hengivenhet kan si: Kom!

Kilde: Den Hellige Ånd.

Kommentarer