Den amerikanske drømmen, grunnstøtt?

Av Dan Odfjell. 

Siden 1970 tallet, altså i løpet av 50 år, har angivelig USAs arbeiderklasse opplevd stillstand eller dårligere råd samt en forverret levestandard, mens de velstående er blitt stadig rikere. Det mer enn noe annet forklarer den politiske krisen der borte. Parallelt har USA mistet mye av sin status som verdensledende, ikke minst pga diverse regime-skifte-kriger og anstrengelser som nær alle har vært politisk mislykkede. Men USA-realiteten mht synkende økonomisk makt har så langt vært blankt fornektet av begge de politiske partiene i landet. Naturlig nok, politikere liker kun å forherlige seg - desto mer som ingen ønsker å bære frem dårlige nyheter. Slikt gir ikke valg-stemmer og politisk makt; altså makt er nøkkelbegrepet. Med andre ord, USAs relative tilbakegang i den store verden er tildekket «som uønsket», ja i en grad som best kan beskrives som ren fornektelse, iblandet hovmod. Det siste, nemlig hovmod har også gjort seg stigende gjeldende i Norge i den samme perioden, tradisjonelt en nesegrus USA-venn. 

Verden er i forandring både der og her. Kina har meldt seg på og utfordrer nå USA økonomisk og ellers i stigende grad. Og Kina representerer nesten fire ganger USAs folketall. Demografi er en viktig faktor, det erfarer vi nå i Norge og i et dekadent Europa også; en ny tid og en meget skremmende opplevelse. Ukraina-krigen tror jeg i ettertid vil bli til litt av et tidsskille, på flere måter. Den illustrer USAs imperialistiske anstrengelser, ingen over, ingen ved siden, alle bak.. Det gjelder nemlig også Europa som må kontrolleres og holdes relativt nede.. Utfordringen for USA ble at Tyskland ville utvide samarbeidet med Russland, og det ikke bare mht energi-tilførsel, at Putin gjerne ville det samme, samt et fredelig forhold til Europa. Ja, sågar gjerne medlemskap både i Nato og EU. Det passet ikke USA, en totalt ustyrlig utfordring..

Russland er en dverg sammenlignet med USA, med et nasjonalprodukt nærmere Italia´s. Men lenge og mye ved bruk av Nato har USA holdt et jerngrep over Europa. Og har faktisk villet utvide Nato til et tilsvarende grep over Østens land. Bortsett da fra Kina, som klart har markert en ønsket god avstand fra USAs dominans, av nasjonalistiske og allslags logiske grunner. Kina vet antagelig etter hvert mer om USA på godt og ondt enn USAs egne politikere.. Kinesiske studenter og andre har i årevis studert ved topp-universiteter og ellers tilegnet seg alt de trenger å vite om USAs hemmeligheter. Men for USA, et Russland økonomisk smeltet sammen med Tyskland og Europa ville skapt en ny og formidabel utfordring, i tillegg til Kina.. Det måtte forhindres og her kommer Ukraina-krigen inn. Samt terrorhandlingen mot gassrørene i Østersjøen, med eller uten Norges hjelp, tiden vil vise..

Ved å sprenge Nord Stream-ledningene trodde det korrupte Biden-regimet kanskje de hadde funnet den geniale løsningen: med et slag kunne de sette både Europa og Russland sånn passe tilbake, gjøre dem mer medgjørlige.. Rent bortsett fra at internasjonal terror er straffbart, dette synes som en handling mot egne allierte, fordi alle Nato-land i Europa lider direkte eller indirekte nå av energimangel og høye kostnader. Unntaket er Norge som tjener på situasjonen som oppstått. Et argument som USA kan ha brukt.. Men i Tyskland og resten av EU øker forbitrelsen over terrorens konsekvenser, og mot den eller de skyldige.. Hvis det er USA, er det skapt en åpen kløft mellom de to sider av Atlanterhavet. Og alle informerte vet at krigen i Ukraina ikke startet i februar i fjor, at jordmoren til konflikten var Victoria Nuland som på vegne av USA oppmuntret til det blodige kuppet i Kiev i 2014, og en Russland-vennlig president slik styrtet etc. Jeg skal ikke gjenta meg her, men mener dette blir den historiske konklusjonen.

Men til tross for sin relative økonomiske svakhet overfor USA vinner Russland på bakken i Ukraina; de har atomvåpen i bakhånd og kjemper nær på hjemmebane og har nasjonalisme og patriotisme med seg, samt utholdenhet nettopp fordi for dem står kampen om overlevelse. USA og Nato utviser et hovmod på bortebane som er utilgivelig, med kolossale menneskelige og materielle ødeleggelser som resten av verden ser; og se de sympatiserer med Russland opp mot Goliath, ja gjenkjennende lusen på gangen.. Det korrupte Biden-regimet har dummet seg ut for nær hele verden å se, bortsett fra Norge.. Våre statsmedier propaganderer mot bedre vitende og skaper et meget uheldig russerhat, adoptert helt ukritisk fra USA. For Russland er ikke Sovjet, Putin er ikke Stalin. Verden har forandret seg, og USA er i farlig, diktatorisk feil retning. Og Norge er dessverre med på USA-ferden, med et tilsvarende udemokratisk styre.

Stem derfor på helt nye partier til kommunevalget om en måned, ikke på elite-kameratene, de som mest representerer Høyre og Ap. Vi trenger helomvending til reell forandring og et opplyst og et langt bedre og tryggere Norge, gjennom et frimodig friskere stortings-blod.

Dan Odfjell, Samfunnsdebattant

Kommentarer