Den nye søndagen

Av George Johnsen

«Den første dag i uken var vi samlet for å bryte brødet, og Paulus talte til dem, og han holdt på helt til midnatt siden han skulle reise neste dag.» Ap.gj. 20,7.

Vi befinner oss i byen Troas, på vestkysten av Lille-Asia, noen mil syd for hovedstaden Efesos. Paulus' tredje misjonsreise nærmer seg slutten. Den lengste tiden var han i Efesos, nærmere tre år. Her skrev han også et av sine store brev, Første Korintierbrev, muligens også Galaterbrevet, evangeliets «frihetsbrev».

Etter en kortere tur over til det greske fastlandet er han nå tilbake i Lille-Asia før han skal ut på den lange sjøreisen tilbake til Syria og siden opp til Jerusalem.

Han er samlet med sine troende venner i Troas. Avskjeden har ikke vært lett. Han har mye på hjertet - taler helt til midnatt!

Men i den lille setningen som innleder vårt ord i dag finner vi noen betydningsfulle momenter om søndagen som vi bør legge merke til. De sier noe viktig om det preg de første kristne ønsket søndagen skulle ha, og hva den først og fremst skulle brukes til.

Her foreligger nemlig det første vitnesbyrdet om en kristen feiring av søndagen. Søndagen var egentlig «solens dag». Vi har det jo fremdeles i det engelske Sunday og det tyske Sonntag. Men de første kristne ville erobre denne dagen og kalte den likefrem «Herrens», dvs. Jesu, «dag» (Åpb. 1,10) - sikkert til minne om at den første dagen i uken var Jesu oppstandelses dag, Seiersdagen!

For de første kristne var altså søndagen Jesus-dagen! For hedningene var den bare soldagen. Hva er den for oss? Skal hedenskapet gjenerobre søndagen, så den bare blir en «sol-dag», og ikke først og fremst en «Jesus-dag»? Det er spørsmål vi bør ta dypt alvorlig.

Det beste middel til å bevare søndagen som Herrens dag, Jesu dag, er også her å gjøre som de første kristne: de gjorde den til samlingsdagen om Herrens ord og Herrens måltid. Der det skjer, setter troens folk det kristne stempel på denne dagen. De bekjenner for verden: Søndagen er ikke solens dag, men Herrens dag, Jesu dag! Kristi oppstandelses store Seiersdag!

Dette er dagen som Herren har gjort,
den skal hans tjenere fryde!
Opp han i  dag lukket himmeriks port,
så skal hver søndag det lyde.

For i dens hellige timer
herlig av graven oppstod Guds Ord
Nådig fra himlen Guds Ånd nedfor,
Derfor så liflig det kimer!

(Grundtvig)

Kommentarer