Kina vinner det økonomiske kappløpet med USA – med store konsekvenser


Harvard Belfer Center-rapporten, "The Great Economic Rivalry: China vs. USA», spår at Kina med dagens kurs vil overta USA økonomisk innen et tiår.

Når det gjelder handel, har Kina nå fortrengt USA. «Da dette århundret begynte, banket Kina på døren til WTO, og USA var den ledende handelspartneren for de fleste store økonomier.

I dag har Kina forbigått USA for å bli den største handelspartneren for nesten alle større nasjoner ... innen 2018 handlet 130 land mer med Kina enn de gjorde med USA..." - Belfer-rapporten.

Kinas handelspolitikk handler ikke bare om å skape mer rikdom for Kina, men som med de fleste ting Kina gjør, en måte å øke Kinas makt og andre lands avhengighet av den, skriver spaltist, advokat og politisk analytiker, Judith Bergman ved Gatestone Institutt.

I dag er USA verdens største debitor; Kina er den største kreditoren.

Når det gjelder produksjon, fortrengte Kina USA allerede for et tiår siden.

"Kina er nå verdens største produsent og eksportør av mange viktige varer, inkludert 90 % av raffinerte sjeldne jordarter, 80 % av solcellepaneler, 50 % av datamaskiner og 45 % av elektriske kjøretøyer. — Belfer-rapporten.

Det er avgjørende at Kina utfordrer USA alvorlig når det gjelder innovasjon... I 2013 var USA det mest innovative landet, ifølge Bloomberg Innovation Index, men innen 2020 var det ikke engang på topp 10, etter å ha falt til nummer 11... Kinas laserlignende fokus på grenseteknologi har posisjonert det til å dominere ting som 5G og AI i fremtiden.

Kina er fast bestemt på å se denne utviklingen til målet om å bli den dominerende makten i verden innen 2049.

Hva denne nye økonomiske verdensordenen betyr for fremtiden er vanskelig å forestille seg for de mange som har vokst opp med USA som den ledende verdensmakten og de medfølgende berømte verdiene frihet, demokrati og kapitalisme, tatt for gitt av så mange.

Kinas økonomiske oppgang og USAs respons – eller mangel på slikt – vil bestemme de dominerende verdiene i det 21. århundre – vil det være Kinas autoritarisme og ignorering av frihet, demokrati og menneskerettigheter eller USAs og Vestens? Les hele artikkelen her.

Kommentarer