...men kjærlighet består

Av Sven Wisløff Nilssen

Kjærligheten - søker ikke sitt eget, - den utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten faller aldri bort -.
(1. Kor. 13, 5-8.)

Det skrives mye i vår tid om kjærlighet. Ekteskapets lykke avhenger av om de to elsker hverandre, heter det. Sørgelig er det bare at det opplyses så lite om hva kjærligheten består i.

I den kulørte presse vrimler det av kjærlighetsfortellinger, - og folk flest godtar kritikkløst det bilde av kjærlighet som blir tegnet. Kjærligheten mellom de to består etter dette i berusende stemninger. Det gjelder å få så mye som mulig ut av kjærlighetsforholdet for seg selv. En setter krav til kjærligheten og til den elskede.

Dette er ikke kjærlighet, det er elskov. Resultatet av en slik innstilling, er ulykkelige hjem. Begge krever, ingen får - og så blir de bitre og onde mot hverandre.

Kjærlighet er ikke å kreve. Kjærligheten tvertimot gir. Slik Paulus sier det: «Kjærligheten søker ikke sitt eget».

Ektefeller lever sammen bestandig og ser lett feil og mangler hos hverandre. Derfor trengs en kjærlighet som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

En slik kjærlighet faller aldri bort. Elskov kan slukne, når hårene blir hvite og en har trampet tilstrekkelig lenge på hverandre, men kjærlighet består.

En slik kjærlighet var det Jesus bar på til oss alle. Han kom ikke for å la seg tjene - men for selv å tjene! Like inn i døden levde han bare for oss.

En slik kjærlighet trengs i våre hjem, og den kan bare læres hos ham! Han er kjærlighetens kilde - og dersom vi lever ham nær, så skal noe av hans kjærlige sinnelag avspeile seg i våre hjem og hjerter. Til det hjelpe oss Gud.

Kommentarer