Dag 13: Øst-vest kontinuum

Fra "The book of mysteries", av Jonathan Cahn.

Det var morgen. Vi så solen stå opp over ørkenlandskapet.

"Kedem," sa læreren. "Det er hebraisk for øst, en svært kritisk retning."

"Hvorfor?" spurte jeg.

"Jerusalems tempel ble bygget i henhold til kedem. Det måtte være vendt mot øst. Offeralteret var i den østligste enden. Det helligste av helligdommen var i den vestligste ende. Alt annet var i mellom. Så alt i tempelet eksisterte på et øst-vest kontinuum. Alt som fant sted i templet fant sted på et øst-vest kontinuum. Mest viktigere, på den helligste dagen i året, Yom Kippur, da Israels synder ble sonet for, fjernet fra folket, på et øst-vest kontinuum. Ypperstepresten skulle ofre offeret i øst, og deretter stenke blod på paktens ark i vest. Han ville gå frem og tilbake på et øst-vest kontinuum. Og dagens avslutning ville se folkets synder symbolsk fjernet fra vest til øst."

"Men hvorfor er det viktigere enn om det var en nord-sør kontinuum?"

"Fordi," sa læreren, "jorden er en sfære . . . og den står seg på akse på et øst-vest kontinuum. Derfor har jorden en nordpol og en sydpol, men ingen øst- eller vestpol."

"Jeg forstår fortsatt ikke."

"Hvor langt er nord fra sør?" spurte han. "Siden det er to stolper, er avstanden begrenset. Hele nord tar slutt på Nordpolen. Og hele sør ender på Sydpolen. Hvis tempelet hadde blitt bygget på en nord-sør kontinuum, så ville synden blitt fjernet noen tusen mil fra synderen. Men hvor langt er øst fra vest? Øst og vest har ingen stolper. Derfor tar de aldri slutt. Øst og vest er uendelige. De fortsetter for alltid. Faktisk betyr det hebraiske ordet for øst, kedem, også evig."

"Men den gang visste ingen at jorden var en sfære."

"Gud gjorde. Og alt dette er en skygge av forsoningen til Messias, vår frelser. Så i Messias, hvor langt fjerner Gud dine synder fra deg? En uendelighet unna. . . en evighet unna. Og hadde du hatt all evighet, kunne du aldri finne dem igjen. Som det står skrevet: Så langt har han fjernet våre synder vekk fra oss... 'så langt som øst er fra vest.'"

Oppdraget: Ta deg tid i dag til å grunne og ta innover deg at Guds kjærlighet har fjernet dine synder så langt som øst er fra vest – og lev deretter.

3. Mosebok 16:14; Salme 103:10–12

Kommentarer