Hvorfor araberne 'forrådte' palestinerne

Fra Gatestone Institute

Den Iran-støttede Hamas-terrorgruppen og dens støttespillere er nok en gang skuffet over at de arabiske landene ikke kom palestinerne på Gazastripen til unnsetning under den nåværende krigen som brøt ut etter Hamas-massakren på israelere 7. oktober. Minst 1200 israelere ble myrdet og mer enn 4500 såret i massakren. Ytterligere 240 israelere, inkludert småbarn, barn, kvinner og eldre ble kidnappet til den Hamas-styrte Gaza-stripen.

Dette er ikke første gang palestinerne har gitt uttrykk for skuffelse over sine arabiske brødre. I alle tidligere kamprunder mellom Israel og Hamas har palestinerne hevdet at de arabiske og islamske statene ikke gjorde nok for å hjelpe dem. Faktisk har palestinere i løpet av de siste tiårene anklaget araberne for å " forråde " dem ved å signere normaliseringsavtaler med Israel og nekte å gi dem økonomisk hjelp. Palestinerne mottar leppetjeneste fra araberne og muslimene, men det er alt.

Riktignok sendte noen arabiske land ut humanitær og medisinsk hjelp til Gazastripen under den nåværende Israel-Hamas-krigen. De arabiske og islamske landene holdt også et toppmøte i Saudi-Arabia der de uttrykte solidaritet med palestinerne og fordømte Israel på det sterkeste. Likevel, for Hamas og mange palestinere, var denne støtten utilstrekkelig og viste at deres arabiske og muslimske brødre igjen hadde vendt dem ryggen.

Mens anti-israelske demonstranter har gått ut i gatene i amerikanske, kanadiske og europeiske byer for å gi uttrykk for støtte til Hamas og palestinerne på Gazastripen, har de fleste av de arabiske og islamske stats- og regjeringssjefene begrenset sine reaksjoner på uttalelser om fordømmelse mot Israels krig, som har to mål: å eliminere Hamas og å frigjøre de israelske gislene på Gazastripen. Holdningen til araberne og muslimene er nok en indikasjon på deres desillusjon over palestinerne generelt og Irans fullmektiger – Hamas, Hizballah og houthiene – spesielt.

Land som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain, Egypt og Jordan er like imot Hamas som de er til Israel. Hamas er en annen gren av organisasjonen Muslim Brotherhood, som lenge har utgjort en trussel mot deres nasjonale sikkerhet.

I 2017 kuttet Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain båndene til Qatar etter å ha anklaget det for å gi støtte til islamistiske terrorister, inkludert Hamas og Taliban, samt Iran. Saudi-Arabia sa at beslutningen om å kutte diplomatiske bånd skyldtes Qatars «omfavnelse av ulike terrorist- og sekteriske grupper som har som mål å destabilisere regionen», inkludert Det muslimske brorskapet, al-Qaida, Den islamske staten (ISIS) og militante støttet av Iran i Saudi-Arabias østlige provins. Egypts utenriksdepartement sa : "alle forsøk på å stoppe det [Qatar] fra å støtte terrorgrupper mislyktes."

I 2021 dømte en saudisk domstol 69 Hamas-medlemmer til fengselsstraffer fra tre til 21 år. Hamas-medlemmene ble anklaget for tilknytning til en terrororganisasjon.

I 2014 forbød en egyptisk domstol all aktivitet til Hamas i Egypt. Reuters rapporterte den gang:

"Egyptiske myndigheter ser på Hamas som en stor sikkerhetstrussel, og anklager den for å støtte al-Qaida-inspirerte krigere på Sinaihalvøya." Retten beordret også stenging av alle Hamas-kontorer i Egypt.

I 2012 ble Hamas-ledere tvunget til å forlate Syria etter at de ble anklaget for å ha unnlatt å støtte det syriske regimet mot dets motstandere under borgerkrigen. Syrisk stats-TV startet et skarpt angrep på Hamas-leder Khaled Mashaal, som hadde flyttet til Syria etter å ha blitt utvist fra Jordan. "Husk da du var flyktning ombord på fly. Damaskus ga deg nåde," sa stasjonen "Ingen ville håndhilse på deg som om du hadde rabies."

I 1999 utviste jordanske myndigheter Mashaal og andre Hamas-ledere og stengte deres kontorer i kongeriket. Utspillet kom etter at myndighetene anklaget Hamas-ledelsen for å blande seg inn i Jordans følsomme forhold til den palestinske befolkningen.

Dr. Fayez Abu Shammala, en Hamas-tilknyttet palestinsk akademiker fra Gazastripen, skrev 22. november:

"Vi pleide å synge: De arabiske landene er mine hjemland. Etter at de sviktet Gazastripen, begynte vi å synge: De arabiske landene har sviktet oss."

Hamas og andre palestinske terrorgrupper har kritisert araberne og muslimene for å ha nektet å være mer fiendtlige mot Israel siden begynnelsen av krigen på Gazastripen. "Den arabiske og islamske posisjonen er svak, og den diplomatiske innsatsen [til araberne og muslimene] er nølende i møte med Amerika og Vesten," sa PIJ i en uttalelse 23. oktober.

I intervjuer med det arabiske mediet Arabi 21, klaget palestinere på Gazastripen videre over at araberne og muslimene ikke kom dem til unnsetning. Umm Mohammed, en 64 år gammel kvinne fra byen Khan Yunis sør i Gaza, fordømte posisjonen til arabiske herskere, presidenter og konger «som ikke klarte å beskytte det palestinske folket». Hun la til : "De [arabiske og muslimske ledere] ser på barna våre dø og ikke gjør noe."

Nael, en palestinsk far fra Gaza by, fordømte også "svakheten og sviket til de arabiske herskerne med hensyn til å støtte den palestinske saken og forsvare folket i Gaza. Vi forventet ikke at de arabiske herskerne skulle svikte oss. Vi kan ikke stole på de arabiske herskerne, men vårt håp er først til Gud, og deretter i de frie arabiske folkene, at de vil flytte og stå sammen med oss."

Det muslimske brorskapets Shura-råd i Jordan uttrykte "dyp misnøye med den offisielle arabiske posisjonen og dens ekstreme svakhet i å ta alvorlige skritt for å dempe den gale, rasende [israelske] dødsmaskinen og for å støtte vårt folk på Gazastripen."

Den jemenittiske politiske analytikeren Mutee al-Mekhlafi bemerket :

"Det er en skam at USA flytter hangarskip til Midtøsten for å støtte [Israel], og at vestlige land og allierte av den sionistiske enheten støtter de fortsatte angrepene og forbrytelsene til den sionistiske okkupasjonsstyrken mot det palestinske folket, samtidig når de arabiske og islamske regjeringene har forlatt sin religiøse, nasjonale og moralske plikt til å støtte og hjelpe det undertrykte palestinske folket... Historien vil udødeliggjøre alle de hyklerske og feige arabiske og islamske ledernes posisjoner i blekk av vanære, ydmykelse og underdanighet. "

Nok en gang har Hamas og dets støttespillere sett at deres arabiske og muslimske brødre er avsky for dem. Nok en gang har palestinere sett at Iran og dets fullmektiger er fiender av ikke bare Israel, men et økende antall arabere og muslimer. Uten tvil håpet Hamas og andre palestinere at arabiske og islamske hærer ville marsjere mot Israel og ødelegge det etter blodbadet 7. oktober.

Nå som øynene deres igjen har blitt tvunget opp, bør palestinerne distansere seg fra Hamas og andre terrorgrupper og slå seg sammen med de araberne og muslimene som erkjenner at for å skape en bedre fremtid for folket deres, vil det være til stor nytte for dem å anerkjenne legitimiteten til staten Israel.

Kommentarer