Islamismen og kommunismen hånd i hånd

Fra Norge IDAG. Tipset av Roger Dyrøy. 

Om ikke vi reagerer så kan det gå riktig ille, som du ser så er det tendenser også i Bergen. Selv på Haukeland er det aksjoner, riktig nok ikke like omfattende som AHUS. Kanskje på grunn at av det fremdeles er mange/større andel nordmenn som jobber her. (vi var innom Haraldsplass forleden og ble møtt av mange hyggelige og erfarne nordmenn. Så det er fremdeles håp:)

MØTE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov avbildet sammen med Hamas-leder Ismail Haniyeh som viser fram et bilde av Klippemoskeen (Innfelt). Torkel Brekke holdt foredrag under MIFF Forum Stavanger om antisemittismen på venstresiden. Foto: Trine O. Hansen

Fullt hus på MIFF-konferanse i Stavanger:

Islamismen og kommunismen hånd i hånd

– Antisemittismen fra venstresiden må tas på alvor
Professor ved OsloMet, Torkel Brekke, advarte mot islamismens og kommunismens tette bånd opp gjennom historien. I sitt foresdrag på MIFF sitt møte i Stavanger, viste han hvordan russisk antisemittisk propaganda har preget FN-systemet, også Norge, under og etter den kalde krigen. Han sa at Russland gikk til krig mot Israel via arabiske proxyer fra 1967-1973. – Gjentar historien seg i dag? Dette er det viktig å følge med på, sa Brekke.
​​
FOREDRAGSHOLDER: Internasjonal studieleder i StandWithUs, Charlotte Korchak, holdt to foredrag under MIFF Forum i Stavanger. 

Forrige helg, 11.-12. november ble det arrangert MIFF Forum 2023 på Sola flyplass i Stavanger. Torkel Brekke og Conrad Myrland fokuserte på venstresidens antiisraelisme og antisemittisme opp gjennom tidene.

Foredragsholderne på Scandic Stavanger Airport var Charlotte Korchak, Torkel Brekke, Conrad Myrland, Bjarte Bjellås, Hanne Martine Stabursvik og Israels ambassadør Avi Nir-Feldklein. Conrad Myrland, leder av Miff, presenterte boken sin «Venstresidens isfront mot Israel».

Torkel Brekke er professor ved OsloMet. Han har sin doktorgrad i Orientalske studier fra universitetet i Oxford og er tilknyttet Senter for ekstremismeforskning, C-REX, Universitetet i Oslo og tankesmien Civita. I fjor utgav han boken «Ingen er uskyldig – antisemittisme på venstresiden». Dette var også tema for foredraget han holdt.

Oppvekst med venstreekstremisme
 
FORFATTER: Conrad Myrland, leder av MIFF, signerer boken sin «Venstresidens isfront mot Israel».

– Jeg vokste opp i et miljø som var veldig langt ute på venstresiden, AKP-m-l-miljøet, hvor Israel var veldig upopulært, fortalte han og viste til forkning som viser nær sammenheng mellom anit-israelisme og antisemittisme.

Antiisraelsime og antisemittisme
 
Torkel Brekke er professor ved OsloMet. I fjor utgav han boken «Ingen er uskyldig – antisemittisme på venstresiden». Dette var også tema for foredraget han holdt.

– Mange av de moderne uttrykkene for antisemittisme kommer som fordommer mot staten Israel, sa forfatteren og påpekte at man selvsagt kan kritisere staten Israel uten å være antisemitt.

– Vi har god forskning som viser at det er en klar sammenheng mellom det å være antiisraelsk og antisionistisk og det å være antisemittisk. Det er en empirisk uttalelse.

Marxismen
Han gikk tilbake til Karl Marx.

– Moderne kommunisme starter med Karl Marx. Forskere sier han hadde sterke motforestillinger mot jøder. Det er jo paradoksalt fordi han kom fra en jødisk familie selv.

Han nevnte en tidlig bok av Marx, «Zur Judenfrage» (Om jødespørsmålet).

– Her lager han en veldig sterk kobling mellom jødedom på den ene siden og grådig kapitalisme på den andre siden. Han sier at det finnes et slags jødeproblem i Tyskland og i Europa.

Dette ville han løse gjennom revolusjon.

– Forsvinner kapitalismen, forsvinner også jødedommen, mente han.

Antisemittisme i Sovjet
Tsar-Russland, forløperen for Sovjetunionen, hadde en gammel form for kristen anitsmitiisme og det var mange pogromer mot jødene.

– Hvis vi ser på Lenins tekster, var han veldig sterk motstander av denne antisemittismen. Hen mente det var gammeldags. Lenin, som er Sovjets store mann, var oppmerksom på at antisemittismen var et problem, sa Brekke og fortsatte:

– I Stalins tid, ser vi at antisemittisme blir sentralt i sovjetisk ideologi. Man er opptatt av sionismen som en global og farlig ideologi. Det er mange konspirasjonsteorier om at jødene ikke er lojale borgere.

– I leninistisk tenking er det også idéer om at imperialismen er koblet til jødisk global finansiell grådighet og kapitalisme.

Sions vise protokoller
Torkel Brekke kom så inn på Sions vise protokoller.

– Det er et fakslneri, men blitt en veldig viktig bok i antisemittisk historie. I Norge fikk den tittelen «Den nye verdenskeiser» og er opphav til mye antisemittisme både på venstre- og høyresiden.Den ble blant annet brukt av Hitler.

Allierte seg mot Israel
Brekke snakket så om hvordan islamister og russere har stått side om side opp gjennoom nyere historie. Han nevnte 6-dagerskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973.

– Det var en sovjetisk krig mot Israel, primært utkjempet med stedfortredere, Egypt, Jordan og Syria. Men med hjelp av tusenvis av sovjetiske rådgivere og russiske våpen, påpekte han.

– Arafat var på denne tiden var mange ganger i Moskva og Peking og besøkte ledere.

– Både Sovjet og det kommunistiske Kina så på PLO og den palestinske motstandsbevegelsen generelt som allierte mot Israel. Og det er viktig for å forstå bakgrunnen for moderne antisionisme og antisemittisme, mente Brekke og la til:

– En propagandakrig utviklet seg parallelt med den varme krigen.

Han viste fram en rekke antisemittiske tegninger med klassiske antisemittiske stereotypier med jødene som griske.

– De forsøkte å koble sionismen med rasismen på grunn av konflikten mellom Vesten og Sovjet. De koblet Ku Klux Klan til sionismen. Israel ble også fremstilt som et nazistisk regime, forklarte han.

Anitisemittisme i FN
FN ble også viktig for sovjetisk-islamistisk propagandakrig.

– Østblokkens ambisjon var å spre denne ideen om Israel og sionismen til hele verden. Den kalde krigen forgikk i hele verden, ikke minst i Midtøsten. De brukte også internasjonale fora som FN som kamparena for forståelsen av Israel.

– Allerede fra midten av 60-tallet forsøkte Sovjet å introdusere disse ideene i FN, at sionisme var det samme som rasisme og nazisme. Til slutt lyktes man med å få vedtatt en resolusjon 3379 10. november 1975, som ble stående helt fram til 1993.

Kvinnekonferansene i regi av FN i 1975 og 1980 ble også brukt til å fremme palestinsk-sovjetisk propaganda.

Hvilken konsekvens for Norge?

FULLT HUS: Mange møtte opp da det 11.-12. november ble arrangert MIFF Forum 2023 på Sola flyplass i Stavanger. 

Foredragsholderen gikk så inn på hvilken påvirkning dette tankegodset har hatt på Norge.

– Når man tar for seg Klassekampen på slutten av 70-tallet, er det lett å påvise at disse ideene kom inn i norsk diskurs.

– Tanken i disse artiklene er at Holocaust er sterkt overdrevet. Det fant sted, men det er mange massakre som er like ille. I tillegg er det en relativisering og bagatellisering. Man hevder at jødene hadde en del av skylden selv. De blir beskyldt for å inngå avtaler med nazistene. Det er en form for holocaustrevisjonisme.

Konspirasjonsteorier
Han nevnte ulike konspirasjonsteorier som er utbredte.

– Mange tror at staten Israel er et imperialistisk komplott for at USA og Storbritannisa skulle ha et fotfeste i Midtøsten. Dette stemmer ikke, selv om USA i dag støtter Israel.

– En annen teori er at sionismen fremmer global rasisme.

Venstreekstrem terror
Så fortalte han om marxistiske venstrekstreme grupper som utførte en rekke terrorangrep mot Israel.

– Mange tyskere reiste til Israel for å kjempe med palestinske grupper. Det var også nordmenn, dansker og svensker som reiste for kjempe.Jeg har forsøkt å få ut materiale fra myndighetene når det gjelder dette, men de vil ikke dele det.

Ekstrem antiisraelisme i norsk LO
Til slutt kom han inn på dagens forhold.

– Ingen snakket om palestinere før 6-dagerskrigen i 1967. Palestinakomiteen grunnlagt i 1970. Og vi fikk et ytre ventre i Norge som ønsket å påvirke sosialdemokratene. Dette lyktes bedre i Norge enn i de fleste andre land, sa Brekke som har intervjuet LO-lederne i de nordiske land.

– De nordiske naboene forstår ikke hva norsk LO driver med når det gjelder Israel. De fremmer krav om boikott mot Israel. De krever om at flyktninger fra 1948 skal vende tilbake. Og de bruker apartheid-begrepet om Israel.

Norsk skuffelse?
– Etter den andre intifadaen så synes jeg det ser ut som man har fått en egen norsk skuffelse over at det ikke ble fred etter Oslo-avtalen, påpekte Brekke.

– I Norge har det satt seg en idé om at det er Israel som har skylden.

Gjentar historien seg?
Han spurte også om historien gjentar seg og viste bilde av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov som smiler sammen med Hamas-leder Ismail Haniyeh.

Uten å konkludere spurte professoren:

– Gjentar historien seg? Dette er noe som det er viktig å følge med på.

Kommentarer