Fra rfi.fr.
Paris marsjerer mot antisemittisme for å gå videre uten Macron eller muslimske organisasjoner.
Etter dager med spenning har Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjort at han ikke vil delta i marsjen mot antisemittisme som blir organisert på søndag, men ville være til stede «i hjerte og sinn». Det forventes mange representanter for religioner, men få muslimer, med flere organisasjoner som beklager at marsjen vil bli holdt «uten et ord om islamofobi».
Presidentene for nasjonalforsamlingen Yaël Braun-Pivet og senatet Gérard Larcher vil lede prosesjonen søndag ettermiddag under banneret «For republikken, mot antisemittisme».
Sikkerheten er forsterket for arrangementet i Paris med mer enn 3000 politifolk og gendarmer på vakt samt eliteenheter, ifølge innenriksminister Gérald Darmanin.
"Vi erklærer til verden at Den franske republikk ikke tillater, og aldri vil tillate, antisemittisme å blomstre," skrev Braun-Pivet og Larcher i sin appell, som ble lansert tirsdag.
Macron sa på sidelinjen av minnemarkeringene 11. november WWI lørdag, og sa at han ikke ville delta på marsjen, noe som avsluttet dagene med spekulasjoner.
I stedet kalte han initiativet en "grunn til håp" og sa at han ville være til stede "i hjerte og sinn".
Fast på verdier
"Min rolle er snarere å bygge enheten i landet og være fast på verdier", å "ta beslutninger, å si ord når de trenger å sies og å handle, ellers ville jeg demonstrert hver uke," sa Macron .
"Når det gjelder antisemittisme, er det veldig enkelt," uttalte han. "Vi vil ikke innrømme noe, og ingenting rettferdiggjør det," understreket han, og forsvarte en "universalistisk" tilnærming til antisemittisme.
Presidenten la ned en krans ved foten av statuen av Georges Clemenceau, «forsvarer av den jødiske kaptein Alfred Dreyfus» og «seierens far» av første verdenskrig.
Nesten 1250 antisemittiske handlinger har blitt registrert i landet ifølge myndighetene siden starten av krigen utløst av Hamas-massakrene i Israel 7. oktober og de påfølgende represaliene i Gaza.
Siden den gang har Macron holdt opp med en delikat balansegang for å forene Frankrikes støtte til Israel og dets unike forhold til arabiske land.
Han vil også unngå import av konflikten til Frankrike, der Europas største jødiske samfunn og millioner av muslimer sameksisterer.
Han skjerpet tonen angående volden i Gaza på fredag da han fortalte BBC-reportere at mens Israel hadde rett til å forsvare seg selv, var det «ingen rettferdiggjørelse» for bombingen av sivile, og sa at dødsfallene forårsaket «harme».
Harme
Mange representanter for religioner vil være til stede under lørdagens marsj, men flere franske imamer eller muslimske organer bekreftet at de ikke ville delta, og beklaget at det ville bli holdt "uten et ord om islamofobi " .
«Den store moskeen vil ikke delta i marsjen som er planlagt neste søndag mot antisemittisme», sa imamen til den store moskeen i Paris Abdennour Tahraoui fredag under sin preken til de troende.
"Kan vi gjøre den samme marsjen for antimuslimske (handlinger)?" spurte han og beklaget «den iskalde stillheten i det franske samfunnet, som er vårt vertsland og vårt hjemland».
"Vi er ikke antisemittiske, det er den strenge sannheten," la han til, før han spurte: "Hvorfor blir det vi sier eller gjør oppfattet som en aggresjon, en inntrenging eller en ikke-respekt for republikkens lover, mens hvis en annen fornærmer eller oppfordrer til hat mot muslimer, dette blir plutselig ytringsfrihet? Er vi likeverdige eller annenrangs franske borgere?"
Allerede onsdag sa det franske råd for muslimsk tro ( CFCM ) at «denne marsjen, som har det eksklusive målet å fordømme antisemittisme uten et ord om islamofobi, er dessverre ikke sannsynlig å bringe mennesker sammen».
"Hvis vi uforbeholdent fordømmer antisemittisme, vil vi ikke marsjere med beryktede islamofober og betingelsesløse tilhengere av en kolonistat," sa Union of French Muslim Democrats også på X (tidligere Twitter) med henvisning til deltakelsen av partiledere på ytre høyre side.
Kontrovers
Til tross for disse bemerkningene, indikerte imamen til Drancy (i Paris-regionen) Hassen Chalghoumi, kjent for sin åpenhet for dialog med det jødiske samfunnet, at han ville gå til marsjen "for å si høyt og tydelig" nei til hat og antisemittisme '".
Arrangementet har ført til kontroverser i politiske sfærer, spesielt på grunn av tilstedeværelsen av National Rally (RN), et parti som står overfor anklager over sin historie preget av antisemittisme, særlig knyttet til grunnleggeren Jean-Marie Le Pen .
Avgjørelsen til høyreekstreme dyktige Marine Le Pen og Eric Zemmour har utløst sterk kritikk på venstresiden.
Venstrepartiet France Unbowed (LFI) har valgt å boikotte arrangementet mens de andre venstrepartiene sa at de ville gå under et «republikansk avsperring»-banner for ikke å blande seg med ytre høyre.
Statsminister Elisabeth Borne, hvis jødiske far ble deportert, sier hun vil være med på marsjen. Tidligere presidenter François Hollande og Nicolas Sarkozy, samt tidligere statsministre vil også delta.
Kommentarer
Legg inn en kommentar