Det står også skrevet

Av Willy M. Nilsen. 

Det står også skrevet: Du skal ikke friste Herren din Gud. (Matt 4, 7)

 Av Ånden ble Jesus ledet ut i ødemarken. I ensomhet skulle han konfronteres med djevelen. Sulten rev i tarmene etter førti dager og førti netters faste.

 Slangen, som fristet Adam og Eva til fall fra Gud, kom nå til Guds Sønn. Tredve år tidligere hadde djevelen prøvd å få han drept. Nå går han fram med list.

 Djevelen setter ikke fokus på selve synden, men på øyeblikkets materielle behov. Dette har alltid vært, og er, den djevelske strategi. Umerkelig fokuseres tanken på øyeblikkets behov, uten tanke på den syndige handling som følger.

 Men Jesus viser til det som står skrevet. "Mennesket lever ikke av brød alene, men av hvert ord som går ut av Guds munn."

 Fristeren legger om sin strategi. Jesus føres opp på templets tinde. Her er det svimlende høyt. Får djevelen ham til å kaste seg utfor, er han seierherre. Om Jesus skulle overleve dette, ville han likevel ha lidd tap og syndet mot Gud. Han viser til det som står i Bibelen. Han siterer vers løsrevet fra sammenhengen det står i: "Han skal gi sine engler befaling om deg, og: På sine hender skal de bære deg, så du ikke støter foten på noen stein." Men Jesus sier: "Det står også skrevet: Du skal ikke friste Herren din Gud."

 Kampen fortsetter videre. Satan vil at Jesus skal falle ned og tilbe ham for å få makt over verdens riker og herlighet. Igjen viser Jesus til Skriften. Han seiret over fristerens angrep.

 Hva skal jeg arme menneske gjøre når djevelen frister?

 Vis ham til Skriften og når han bruker den mot deg, skal du få svare: "Det står også skrevet."

 Og så skal du vite at det var for din skyld Frelseren møtte fristelsene og seiret over Satan (Heb 2, 18).

Kommentarer